Política

Els partits del govern català s'ofereixen a ajudar Zapatero "si compleix amb Catalunya"

"Aquest document no és només de consum intern. També és un missatge a Zapatero, a qui diem que si compleix amb Catalunya pot evitar el seu naufragi polític i garantir l'estabilitat del seu govern, pot ser una oportunitat per al PSOE, no sé si l'última." Aquestes paraules, que el secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha repetit diverses vegades en explicar el document signat aquest dimecres, són un dels eixos fonamentals de la revisió del Pacte d'Entesa que vertebra l'actual govern català.

El PSC, ERC i ICV s'han trobat avui per firmar el nou full de ruta que ha de fer front a la crisi, i han anunciat que el nou finançament és una de les necessitats bàsiques per complir la voluntat de millorar les polítiques socials expressada en el text. En aquest aspecte hi ha posat l'accent el secretari general d'ICV, Joan Herrera. L'ecosocialista i el republicà han comparegut juntament amb el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta. Per Herrera, el finançament establert a l'Estatut i que reclama la Generalitat "no és un caprici", i qui s'hi oposi "demostra una gran insensibilitat social i d'esquerres". 

Iceta ha estat el que ha marcat més concretament les prioritats: "beques, trens, avions i, si cal, vaixells", ha simplificat. Pel socialista, era una manera gràfica de resumir les exigències contingudes en el document, que inclou el traspàs de Rodalies –es posa el final d'aquest any com a termini– i la definició de la gestió del Prat amb participació suficient de la Generalitat.

Davant la insistència de Ridao en el "missatge a Zapatero" i en el fet que Catalunya pot aprofitar la debilitat parlamentària del PSOE després de les eleccions gallegues i basques, Iceta ha matisat que el document signat és "ambiciós i exigent amb el govern de la Generalitat i també amb el govern espanyol". Pel número dos del PSC, el text és "alguna cosa més que un recordatori, és un full de ruta que es pot i s'ha de compartir amb el govern espanyol".

 

 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Pujol i Mas s’afiliaran a JxCat i Diana Riba a ERC

barcelona
judicial

Amnistiats dos manifestants i quatre mossos acusats d’agredir-los

barcelona
estats units

Biden aprofita el 4 de juliol per reiterar que continua en la cursa

barcelona
IRLANDA DEL NORD

El Sinn Féin guanya les generals mantenint els seus set escons

BARCELONA
judicial

El Suprem ja obre una porta a recórrer l’amnistia a Europa pel cas Tsunami

barcelona
judicial

La fiscalia demana al jutge Llarena que rectifiqui i amnistiï Puigdemont, Comín i Puig

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán desafia la UE i aterra a Moscou per parlar amb Putin

barcelona
estat espanyol

El jutge suspèn la declaració de Begoña Gómez i la torna a citar el 19 de juliol

barcelona
ESCÒCIA

L’SNP admet una derrota “molt perjudicial” per als plans d’un nou referèndum

BARCELONA