Política

La Plataforma pel Dret de Decidir insta els ciutadans a assolir "les ambicions de Catalunya com a nació"

Diada Nacional

La Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) ha instat aquest diumenge els ciutadans catalans a defensar un "bon finançament i l'assoliment de les ambicions de Catalunya com a nació". El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha promès un 11 de Setembre "reivindicatiu malgrat les dificultats", i el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, ha assegurat que per "defensar" els interessos catalans cal "no estar subordinat al PSOE". Els dos polítics han tornat a vincular els pressupostos del 2009 a l'obtenció d'un finançament just. Alfons López Tena ha dit del Tribunal Constitucional que "no és parcial" i ha augurat que la seva sentència sobre l'Estatut serà negativa pels interessos catalans.

El president de la PDD, Jaume López, ha llegit un manifest que ha deixat clar que per tots els assistents a la trobada l'etapa autonomista ja "s'ha acabat". López ha denunciat que tots els assumptes d'interès pels catalans estan "en mans" de governs espanyols, "tinguin el color polític que tinguin", ha matisat.

El lema de la trobada ha estat "Tu formes part de la nació catalana. Que no decideixen per tu". El manifest, que ha rebut el suport de CDC i ERC, no ha agradat al PSC que ha decidit no enviar cap representant a l'acte d'aquest matí. Mònica Sàbata, portaveu de la PDD, ha explicat que el PSC s'ha desmarcat de l'acte perquè considera que tot allò que reclama la Plataforma es pot aconseguir "a través de la negociació amb el govern central".

Joan Ridao ha subratllat el caràcter "reivindicatiu" del pròxim 11 de Setembre i ha volgut deixar clar que resultarà fonamental que la societat civil catalana faci saber a Madrid que la unitat per defensar el nou model de finançament "no és només política". Ridao ha explicat que els pressupostos són una estratègia tàctica que cal jugar i ha recordat que és fonamental que ja s'hi inclogui el nou model.

Felip Puig, que ha acudit a la convocatòria juntament amb Oriol Pujol i David Madí, ha al·ludit a la subordinació del PSC al PSOE per sentenciar que aquesta els impedeix "defensar els interessos de Catalunya". El secretari general adjunt de CDC ha dit dels pressupostos del 2009 que seran una prova que deixarà en evidència si el PSC pot o no decidir per ell mateix.

Crítiques al futur TC

La intervenció del vocal del Consell General del Poder Judical, Alfons López Tena, ha estat una de les més aplaudides pels assistents. López Tena ha augurat que la sentència del Tribunal Constitucional deixarà sense efecte l'Estatut i això abocarà Catalunya a una situació on des de Madrid es podrà continuar decidint al marge dels interessos catalans. La composició de les deu persones que estan al capdavant d'aquest organisme les trien el PSOE i el PP, aquest fet, segons Tena, el fa "poc imparcial i poc independent".

El vocal també ha recordat que l'Estatut ha estat aprovat pel poble català en un referèndum "molt difícil" que va enfrontar punts de vista molt diferents de la societat catalana, "alguns d'ells", ha assenyalat, "estan aquí representats", en al·lusió a alguns dels membres polítics que es trobaven darrere seu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Marta Pujol
Alcaldessa de la Roca del Vallès (Junts)

“Vaig dir que buscaria solucions i això intento fer”

La Roca del Vallès
Xavier Guitart
Alcalde de Camprodon (Tots per Camprodon-PSC-CP)

“Som molt propers a tothom i no tenim un no per resposta”

Camprodon
Estats Units

Louisiana ordena penjar els Deu Manaments a les aules

Barcelona
País Basc

Imanol Pradales és investit lehendakari amb els vots del PNB i el PSE-EE

Barcelona
Corea del Nord

Putin es reserva el dret a subministrar armes a Pyongyang

Barcelona
Estat espanyol

La Moncloa acusa Ayuso de deslleialtat institucional per rebre Milei

Barcelona
Política

Rull es reuneix amb Puigdemont a Bèlgica

barcelona
Política

El Fons Català de Cooperació denúncia des de Lesbos la vulneració dels drets dels refugiats

Lesbos
judicial

El jutge García-Castellón avança la jubilació al setembre

barcelona