Política

ICV intenta reprovar el Papa i obre un conflicte diplomàtic

La decisió de la mesa del Congrés d’acceptar a debat una moció amb aquesta intenció provoca una dura protesta de la Conferència Episcopal. De la Vega i Moratinos reaccionen expressant respecte al Vaticà

L’intent d’ICV que el Congrés de Diputats reprovi amb una queixa formal el papa Benet XVI, que políticament és cap d’Estat, va originar ahir un conflicte diplomàtic amb el Vaticà després que la mesa de la cambra baixa admetés a tràmit la proposta. Seguint la manera de fer vaticana, la Santa Seu no es va pronunciar en públic, i el malestar el va transmetre la Conferència Episcopal Espanyola. L’argument formal de la reprovació són les declaracions que va fer Benet XVI dient que a l’Àfrica “no es pot superar la sida amb la distribució de preservatius”.

El secretari general de la Conferència, Juan Antonio Martínez Camino, va qualificar ahir de “lamentable” la decisió de la mesa del Congrés. I no es va estar de definir ICV com un “grupuscle minoritari, amb molt poca trajectòria de legitimitat democràtica i de respecte als drets humans i a la llibertat religiosa”, en al·lusió al seu passat comunista. El mateix president de la CEE, Antonio María Rouco, s’ha queixat a José Bono.

Visita de Bertone
El govern espanyol va reaccionar amb gran celeritat per intentar frenar la topada diplomàtica amb el Vaticà, i per no destruir les relacions que el febrer passat el president José Luis Rodríguez Zapatero va intentar construir amb el número dos de la Santa Seu, Tarcisio Bertone, secretari d’Estat. Van sortir al pas de la decisió del Congrés dos pesos pesants: la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega i el ministre d’Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, que alhora van fer equilibris amb una defensa genèrica de l’ús dels preservatius.

Tant De la Vega com Moratinos van desvincular totalment el govern de la moció presentada per ICV. La vicepresidenta es va limitar a expressar el respecte de rigor que ha de tenir l’executiu envers el legislatiu, per remarcar que les relacions entre Espanya i el Vaticà es basen en el respecte i l’autonomia. Va donar a entendre que poden discrepar sobre l’ús del preservatiu però que en cap cas l’Estat espanyol pot qüestionar el Papa. Formalment el PSOE no s’ha pronunciat sobre la moció, però tot fa preveure que no secundarà la proposta d’ICV si no esquiva el conflicte diplomàtic.

La mesa ha donat tràmit a la proposta parlamentària per majoria. Es dóna el cas que les diputades del PP Ana Pastor i Celia Villalobos van pronunciar-se a favor del debat, mentre que Ignacio Gil Lázaro i Jordi Fernández Díaz s’hi van oposar. La moció no es debatrà en el plenari, sinó a la comissió de cooperació al desenvolupament.

La polèmica va provocar ahir una allau de reaccions. El diputat d’ICV Joan Herrera es va declarar sorprès per la “reacció bel·ligerant” de la Conferència Episcopal, i pel fet que els titllés de grupuscle. Segons Herrera, no persegueixen formalment una reprovació de Benet XVI, tot i que políticament és obvi que s’interpreta així.
El portaveu adjunt del PP al Congrés, Alfonso Alonso, va titllar de frivolitat encetar una polèmica com aquesta quan a l’Estat hi ha 4 milions d’aturats. I per CiU, Josep Antoni Duran va considerar inacceptable “que el poder legislatiu d’un Estat democràtic condemni la llibertat d’expressió d’algú”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.