Política

El PSC es desmarca de les tesis "irreals" d'Ernest Maragall respecte al PSOE

Joan Ferran qualifica de "política-ficció" la proposta del conseller d'Educació de crear un govern de coalició entre el partit socialista espanyol i el català

El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Joan Ferran, s'ha desmarcat aquest diumenge del govern de coalició entre PSC i PSOE que va defensar fa uns dies el conseller d'Educació de la Generalitat, Ernest Maragall, i ha titllat d'"irreal" aquest plantejament.

El dirigent socialista ha assegurat que el partit "respecta" les opinions "personals" expressades aquesta setmana pel conseller del PSC en un article publicat a El país, encara que "no les comparteix".

"Plantejar-se un govern de coalició PSC-PSOE em sembla que és estar fora del món actual, dels plantejaments actuals", ha opinat Ferran, que ha emmarcat aquestes reflexions de Maragall en la "política-ficció".

Ha argumentat que el PSC "sempre ha estat solidari" amb el PSOE al Congrés i en la gestió governamental, i ha recordat que els socialistes catalans "han usat la seva pressió per decantar posicions del PSOE" quan ha calgut.

Relacions positives

Per això, ha ressaltat que encara que "moltes vegades hi hagi discussions o controvèrsies" amb el PSOE, "el resultant final de les relacions és positiu".

En el seu article, Ernest Maragall, vinculat al sector més catalanista del PSC, sostenia que aquest executiu de coalició entre el PSOE i els socialistes catalans hauria de comptar "amb els suports addicionals que calguin" i que estaria "visualitzat de forma clara per la conseqüent expressió parlamentària".

El conseller d'Educació es va posicionar així a favor d'una major autonomia dels socialistes catalans a Madrid, fins al punt que la participació del PSC en l'executiu -on ja compta amb dos ministres: Carme Chacón i Celestino Corbacho-, passaria a ser en forma de coalició governamental.

En aquest sentit, Ferran ha comentat que la proposta d'Ernest Maragall és "molt imaginativa", però ha afegit que també resulta "molt irreal", i s'ha preguntat amb ironia "qui posaria el president, si el PSC o el PSOE".

Grup parlamentari propi

Pel que fa a la demanda d'un grup parlamentari propi al Congrés que es dedueix de l'article d'Ernest Maragall, el dirigent del PSC ha dit respectar-la, però ha opinat: "Prefereixo no tenir l'etiqueta d'un grup propi i tenir el calaix ple de les coses que hem aconseguit" en col·laboració amb el PSOE.

Ferran també ha titllat de "consideració individual" la postura d'Ernest Maragall de continuar aplicant el nou Estatut digui el que digui la sentència del Tribunal Constitucional.

En aquest sentit, ha assegurat que "el govern no pot assumir aquesta consideració", com tampoc va assumir la manifestació prèvia proposada per Josep-Lluís Carod-Rovira, i que l'executiu català està ara centrat en esperar a conèixer la sentència.

Si la decisió és adversa a aquesta llei orgànica, "intentarem buscar tots els camins perquè l'Estatut es porti a terme", ha apuntat Ferran, que suposa que el Tribunal Constitucional no optarà per una sentència "agressiva", sinó "interpretativa".

Ferran ha destacat que de la mateixa manera que en la negociació del finançament, el president català, José Montilla, optarà per la seva línia "ferma" però "contundent" de defensa de l'Estatut, i ha subratllat que Catalunya no ha de radicalitzar-se passi el que passi amb la sentència.

Preguntat per si el PPC ha de participar en una cimera de líders catalans per analitzar la sentència de l'Alt Tribunal, Ferran ha afirmat que Montilla hauria de "citar" a la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, però que ella, "per vergonya política, no hauria d'assistir-hi".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.