Ajuntaments de CiU i ERC penjaran l'estelada l'11-S
La Diada d'enguany tindrà un color diferent. Si més no en algunes balconades consistorials. Amb motiu del centenari de la bandera independentista, la Comissió 100 anys d'Estelada promou una iniciativa perquè els ajuntaments pengin aquesta senyera durant la Diada. De moment ja s'hi han adherit dotze consistoris, en la majoria dels casos amb el vot a favor de CiU, ERC i la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). Aquesta darrera formació ha estat l'encarregada de presentar la moció en bona part dels municipis. Entre les ciutats que lluiran l'estelada l'Onze de Setembre hi ha dues capitals de comarca, Vilafranca del Penedès i Figueres.
Suport del PSC
Els municipis osonencs de Calldetenes, Manlleu, Tona i Santa Eugènia de Berga també s'han sumat a la iniciativa i, al Maresme, els ajuntaments d'Arenys de Munt i Vilassar de Mar. En aquesta població costanera, la moció ha comptat també amb el suport del PSC, que s'havia desmarcat de la proposta en la resta de municipis on s'havia presentat.
ICV ha optat per abstenir-se en totes les votacions que s'han dut a terme fins ara. Sant Llorenç Savall (Vallès Occidental) i Cardedeu (Vallès Oriental) van aprovar recentment la moció del centenari i en les darreres hores s'hi han adherit Llançà (Alt Empordà) i Sant Quirze de Besora (Osona).
Qui se n'ha desmarcat ha estat l'ajuntament de Lleida i tot apunta que Girona aprovarà en el proper ple no hissar l'estelada. A Vic s'ha optat per una solució salomònica. L'equip de govern, format per CiU, PSC i ERC, va desestimar dilluns la proposta de la CUP de penjar l'estelada amb una moció alternativa que inclou posar el nom d'un carrer al creador de l'estelada, Vicenç Albert Ballester, que la va dissenyar el 1919 a partir de la primera gràfica que és té de la bandera i que data del 1908. De fet, la proposta inicial de la comissió era instar els consistoris a dedicar el nom d'un carrer a Ballester, però l'èxit de la proposta paral·lela de penjar l'estelada que es va presentar a Vilafranca ha motivat que els organitzadors l'hagin afegit.
Joan Marc Passada, membre del col·lectiu, va explicar ahir que preveuen que "més ajuntaments s'hi sumin tot i que ara se celebren pocs plens". També esperen que Vic no repeteixi el que va fer Barcelona, que el 1988 va aprovar posar el nom de Ballester a un carrer i no ho ha fet.