Política

La UE impulsa un acord per "refundar" el capitalisme

Crisi financera

De cadàver polític a guru contra la crisi financera, el premier britànic, Gordon Brown, va protagonitzar ahir la cimera en què els Vint-i-set van ratificar el pla de rescat pactat diumenge a París. Donant per fet que, tot i el pessimisme de les borses, amb aquests prop de dos bilions d’euros de diners públics per capitalitzar els bancs amb problemes i garantir els préstecs interbancaris ja s’ha aconseguit parar el primer cop, Brown va intentar convèncer els seus col·legues que ara cal passar “a la fase dos” i reformar el Fons Monetari Internacional perquè controli i reguli de debò el sistema financer mundial.


El president de torn de la UE, el francès Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van recollir el guant del ressuscitat Brown impulsant la convocatòria d’una cimera internacional aquest novembre a Nova York. “És el lloc on va començar tot”, va apuntar Sarkozy, que va proposar als seus homòlegs basar aquesta “refundació del capitalisme” en “un principi simple: que cap institució financera no pugui escapar de la regulació i la vigilància”.
Sarkozy vol disparar contra els hedge funds i “els forats negres dels paradisos fiscals, que no poden seguir existint”.



El govern espanyol tem que se’l torni a deixar al marge i el vicepresident econòmic, Pedro Solbes, va haver d’advertir a Brown que si vol tocar els acords de Bretton Woods del 1944 ha de fer-ho a l’assemblea del mateix FMI i del Banc Mundial, tot i reconèixer que serà “imprescindible” que abans es prepari en cimeres del G-8 o del G-20.



Més cobertura de dipòsits
La Comissió Europea va seguir el guió escrit entre Luxemburg i l’Elisi i va proposar als caps d’Estat i de govern que apugin la cobertura dels dipòsits bancaris en cas de fallida fins a 50.000 euros, primer, i fins a 100.000 d’aquí a un any. “El consens és generalitzat, només hi ha hagut comentaris tècnics”, va avançar Solbes, que va haver de demanar paciència davant la nova caiguda de les borses: “No recuperarem la confiança d’un dia per l’altre, aquests processos no són lineals ni automàtics, però les mesures que hem adoptat són prou importants per tornar a la normalitat en un temps raonable”.



Els quinze socis de la zona euro i Brown van aconseguir així estendre a la resta de la UE la recepta de Downing Street contra el virus financer que ha creuat l’Atlàntic. Els Vint-i-set es comprometrien a “preservar l’estabilitat del sistema, donar suport a les institucions financeres importants, evitar les fallides i garantir els dipòsits”, fixa l’esborrany de les conclusions. Brussel·les, a més, vol reduir a 72 hores el temps màxim en què s’haurien de tornar els estalvis en cas de fallida, davant els entre tres i nou mesos actuals.


 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.