Política

Espanya irrita l’OTAN en retirar-se de Kosovo

Una decisió unilateral i a deshora. Així de contundent es mostrava ahir el secretari general de l’OTAN, Jaap de Hoop Scheffer, després de conèixer que Espanya retirarà abans que s’acabi l’estiu el contingent de 630 militars desplegats des de fa deu anys a Kosovo. El responsable de l’OTAN no va amagar el seu malestar perquè entén que l’opció hauria d’haver estat debatuda dins l’Aliança, a banda de puntualitzar que no es donen les condicions “ni polítiques ni de seguretat” per acordar cap retirada.

L’anunci el va fer ahir a Istok (Kosovo) la ministra de Defensa, Carme Chacón, en la primera visita d’un membre de l’executiu espanyol als militars desplegats a aquesta zona dels Balcans, que va declarar la seva independència el febrer del 2008. De fet, Espanya és un dels pocs països de la UE que es neguen a reconèixer el nou estatus de l’exprovíncia sèrbia i mantenir-hi les tropes provocava certa incomoditat a l’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero.

Chacón no va justificar amb gaire detall el perquè de la decisió, més enllà de considerar que la missió està “complerta”, però va garantir que la retirada es farà de forma esglaonada i coordinant-se amb els aliats de l’OTAN.

Cara a cara amb Obama

La ministra ha sol·licitat comparèixer d’immediat al Congrés per donar explicacions sobre la decisió. En tot cas, aquesta és la segona vegada que Zapatero pren una decisió similar. L’abril del 2004, també de manera unilateral, va ordenar la retirada de les tropes destacades a l’Iraq. En aquella ocasió la decisió va provocar un fort malestar a l’administració Bush. Arran d’això, les relacions entre els EUA i Espanya van quedar pràcticament congelades.

Caldrà veure ara com es prendrà la nova ordre de Zapatero el nou inquilí de la Casa Blanca, Barack Obama, amb qui coincidirà el 2 d’abril a la cimera del G-20 a Londres i els dos dies successius, precisament en els actes de commemoració del 60è aniversari de l’OTAN que se celebraran a Estrasburg i Kehl.

De moment, i a l’espera de les explicacions de Chacón, l’executiu espanyol va haver de desmentir ahir que la retirada de Kosovo estigui relacionada amb un hipotètic augment de les tropes a l’Afganistan.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Carme Viñas i Benítez
Regidora portaveu d’ERC i cap de l’oposició a Calonge i Sant Antoni

“Ha quedat clar que el govern no ens volia tenir a dins”

Calonge i Sant Antoni

Un Comebe per al front del Segre

Barcelona
Europa

Letònia reforça l’ús del letó en detriment del rus al mercat laboral

Barcelona
estat francès

Barnier presenta a Macron el seu govern de perfil de centredreta

barcelona
àsia

Condemnat a Hong Kong a presó per dur una samarreta “sediciosa”

barcelona
Unió Europea

El TJUE creu que les clàusules preus de Booking limiten la competència

Barcelona

Frustren un acord per una moció de censura

lloret de mar
Pròxim Orient

Hezbol·là i l’Iran amenacen Israel amb represàlies per les explosions al Líban

Barcelona
política

ERC i PSC ja parlen del pressupost amb el finançament singular pel mig

barcelona