Política

Nou pas endavant de la reforma sanitària als EUA

Els demòcrates aconsegueixen la victòria en la votació del pla de salut impulsat per Obama

El projecte de reforma sanitària del president nord-americà, Barack Obama, segueix el seu curs. A poc a poc, però amb bona lletra. Després que fa dues setmanes la Cambra de Representants va aprovar la seva versió de la proposta de llei, aquesta matinada el Senat ha aprovat iniciar, el proper 30 de novembre, el debat sobre la proposta que va presentar el líder de la majoria demòcrata, Harry Reid. Una votació preliminar però clau, que també ha servit per comprovar el suport amb què compta la proposta.

Els demòcrates s’han imposat en sumar els seixanta vots necessaris per tirar endavant el pla de salut promogut per Obama, davant del bloc republicà, que ha sumat 39 vots contraris dels seus 40 senadors, ja que un d’ells no va votar. La victòria, de fet, estava anunciada des que les senadores demòcrates moderades Blanche Lincoln i Mary Landrieu van assegurar ahir dissabte a última hora de la tarda els suports que necessita el partit del president nord-americà, Barack Obama. “No fer res no és una opció”, admetia ahir Landrieu. Al seu Estat, Louisiana, la reforma no és precisament popular. Un cop retocat amb les esmenes corresponents, serà sotmès a votació després de la festivitat d’Acció de Gràcies.

“Aquesta proposta de llei salva vides, estalvia diners i salva el Medicare (el programa públic per a la gent gran). És un bon acord”, va dir Harry Reid, que ha hagut de lidiar amb el repte d’unir la fràgil majoria demòcrata per tirar endavant la reforma que desitja Obama.

Des de l’oposició conservadora, però, la reforma es veu de manera diferent, perquè creu que augmenta el dèficit fiscal. “Sabem que els nord-americans s’hi oposen”, deia el líder republicà, Mitch McConnell, que considera “monstruosa” la proposta.

El procés és lent, feixuc i difícilment hi haurà una llei de reforma de la sanitat abans de finals d’any, tal com pretenia Obama. Un cop superat el primer escull del Senat, el text n’haurà de passar un segon també a la mateixa cambra, però aquest encara no serà el definitiu. Després s’hauran d’unificar les diferents versions de les dues cambres i tornar a votar un sol text abans que el president el pugui signar per convertir-lo en llei.

Barack Obama es juga el prestigi en la reforma sanitària, ja que és una de les prioritats de la seva agenda política, a més de ser una de les seves promeses electorals. Després de no poder complir el termini marcat per tancar la presó de Guantánamo –una altra de les promeses electorals fins ara incomplertes–, necessita urgentment una victòria que legitimi el primer any de mandat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.