Política

La UE esquivarà castigar Rússia i “vigilarà” el diàleg

Guerra al Caucas

La divisió entre socis no permetrà avui a la Unió Europea gaire més que “posar sota vigilància” les relacions entre Brussel·les i Moscou, avançava un diplomàtic francès. Però de les sancions per castigar la demostració de força russa a Geòrgia que havia anunciat dijous la presidència francesa, que va fer marxa enrere només vint-i-quatre hores després, res de res.

Els caps d’Estat i de govern europeus, convocats pel president francès, Nicolas Sarkozy, a una cimera extraordinària aquesta tarda a Brussel·les, intentaran apagar l’incendi diplomàtic frenant la presa de represàlies i limitant-se a insistir al Kremlin que compleixi el pla de pau i retiri el seu exèrcit “a les línies anteriors a l’inici de les hostilitats”.

Gas i petroli
Els Vint-i-set temen que el conflicte caucàsic també pugui fer saltar pels aires els ponts de diàleg entre la UE i el seu principal proveïdor de gas i petroli. I són conscients que suspendre ara la negociació del nou acord de cooperació estratègica entre Rússia i Brussel·les, una de les possibles sancions que s’havien apuntat, empitjoraria encara més la dependència energètica europea, en plena crisi econòmica. Així que tot apunta que avui s’imposarà la línia tova, prudent, de París i Berlín, que rebutgen de ple imitar la mà dura de l’OTAN, que, empesa per la secretària d’Estat nord-americana, Condoleezza Rice, ha congelat relacions amb Moscou.

Sarkozy i Merkel rebran el suport del primer ministre italià, Silvio Berlusconi, que ahir va conversar per telèfon amb el president rus, Dmitri Medviédiev, a més del de la resta de caps d’exteriors europeus i del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. La línia dura, de Suècia, dels Estats bàltics i de l’antiga òrbita soviètica, que reclamen si no estripar les cartes, sí donar un fort cop de puny a sobre la taula, l’encapçala el Regne Unit.

De totes formes, aquest grup avui no vetarà que la UE intenti desactivar l’escalada dialèctica, conscient d’aquesta debilitat energètica europea i del risc que Moscou pugui tancar un dia l’aixeta. Ahir mateix, el primer ministre rus, Vladímir Putin, va advertir que Rússia “estendrà i diversificarà les possibilitats d’exportació” de gas i petroli, “si és necessari, a tota l’economia mundial”.

Revisar les relacions
El primer ministre britànic, Gordon Brown, va afegir tensió amenaçant de “revisar d’arrel” les relacions amb el Kremlin, vista l’actitud “perillosa i inacceptable” en el conflicte de Geòrgia. I va advertir Medviédiev que “si vol ser benvingut en les principals organitzacions”, com el G-8, “ha d’acceptar que els drets comporten responsabilitats”.

També la CDU de la cancellera alemanya, Angela Merkel, va reclamar ahir que Rússia sigui suspesa temporalment de la seva participació en el G-8. Medviédiev va respondre insistint que, a més de reconèixer de forma “irrevocable” la seva independència, donarà “suport militar” a Abkhàzia i Ossètia del Sud.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.