Política

El PSOE accepta reformar la llei del TC però no aclareix com

Alonso obre la porta al tràmit si els canvis són “raonables”

L’acord assolit entre les forces del tripartit i CiU per reformar la llei orgànica del Tribunal Constitucional va ser acollit ahir amb un optimisme prudent per part del PSOE. El seu portaveu al Congrés, José Antonio Alonso, va deixar la porta mig oberta a la seva tramitació assegurant que “les millores que siguin raonables, estem disposats a debatre-les”. No obstant això, va voler separar una possible reforma del funcionament del TC de la deliberació que aquesta institució està portant a terme sobre l’Estatut. I és que, segons el PSOE, l’activitat del tribunal continua sent legítima mentre no sigui renovat.

La reforma de la llei del TC té dues derivades. La primera, la de millorar-ne el funcionament, és la que més agrada al PSOE. Ara bé, sobre el que no es pronuncien és sobre la revisió de la llei que actuaria com un mecanisme per desbloquejar la situació actual i impedir als magistrats que tinguin el mandat caducat més enllà dels sis mesos continuar exercint les seves funcions.

Des del PSC, Francesc Vallès, el seu portaveu al Congrés integrat al grup del PSOE, defensa aquest mecanisme assegurant que faria replantejar el paper dels magistrats que ja haurien d’haver marxat del tribunal i també posaria pressió al PP, a qui els socialistes responsabilitzen del fet de no haver-se renovat el TC quan calia. Sigui com sigui, el que té clar Vallès, segons assegurava ahir a l’AVUI, és que “és important haver aconseguit la unitat a Catalunya i CiU ha fet un bon gest preservant-la i enfortint la iniciativa”.

Per la seva banda, el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, també defensa l’acord però alerta que tot plegat pot quedar en “focs artificials” si el PSC no convenç el PSOE per tramitar-ho i aprovar-ho en els termes que es proposen des del Principat. Preguntat durant la roda de premsa posterior a la junta de portaveus, el portaveu de CiU demanava ahir al president, José Montilla, que convenci José Luis Rodríguez Zapatero, i l’acusava de “personalitzar la campanya” davant el bloqueig del Tribunal Constitucional.

Precisament Montilla serà qui, dilluns que ve, intervingui a la comissió de comunitats autònomes del Senat per reclamar la renovació del TC i l’endemà es registrarà la proposta del Parlament per reformar la llei del tribunal. El PSC confia que es pugui debatre l’última setmana de juny, abans no acabi el període de sessions.
Des d’ICV, el seu portaveu al Congrés, Joan Herrera, confia que “tothom estigui a l’altura de les circumstàncies, i que també hi estigui el PSOE”. El portaveu d’ERC, Joan Ridao, tot i defensar l’acord català, es mostrava molt més escèptic i assenyalava que la iniciativa “no servirà per frenar una sentència, que ja està feta i és catastròfica”.

L’Estatut, i més coses
Passi el que passi en l’àmbit parlamentari, el ple del TC es reunirà avui per abordar la ponència elaborada pel magistrat conservador, Guillermo Jiménez. No serà un ple monogràfic i s’hi tractaran altres afers, fet que resta números a la possibilitat que s’hi assoleixi un acord sobre la sentència. De fet, fonts properes al tribunal destaquen la complexitat de tirar endavant una resolució que satisfaci el progressista díscol, Manuel Aragón, i els conservadors més durs, Javier Delgado, Jorge Rodríguez-Zapata i Vicente Conde.

Des del Partit Popular, algunes veus afirmen que la sentència és imminent i parlen d’una votació article per article. Però, encara que fos així, continua sent difícil un acord global i necessari.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.