Política

Comença el recompte

Política

A les vuit han tancat els col·legis electorals i s'ha iniciat el recoompte de vots de les eleccions internes d'ERC. S'espera que a les nou de la nit ja hi hagi resultats oficials. Un 57,75% dels militants d'ERC ja ha votat a les 18,00 hores d'avui a les eleccions internes que aquest partit celebra en les 60 seus territorials repartides per Catalunya, País Valencià, Catalunya Nord i Illes Balears. Segons fonts de la direcció d'ERC, a tan sol dues hores de que es tanquin les urnes habilitades en les principals seus d'ERC, ja han dipositat el seu vot gairebé el 60% dels militants i s'espera que en el temps que falta encara acudeixin més militants a dipositar el seu vot.

Consulta aquí el mapa de les eleccions

La participació a primera hora de la tarda s''havia fixat en un 35,28%, i segons fonts del partit, la participació més elevada s'ha registrat en la Federació de la Catalunya Nord, amb un 44,44% dels vots emesos, seguida de la de Barcelona-ciutat (39,05%) i Pirineus (38,78%).

A la resta de federacions, més del 30% dels militants ja ha expressat també les seves preferències sobre les persones que han de liderar Esquerra els anys vinents. I es que ERC renova avui la presidència i la secretaria general del partit, en la primera fase del 25è Congrés Nacional. No només Esquerra espera els resultats aquest vespre, també ho fan la resta de partits: en funció de qui guanyi, el tripartit pot trontollar.

Els quatre tàndems
Les diferents candidatures, les formades per Joan Puigcercós i Joan Ridao; la de Joan Carretero i Rut Carandell; la de Jaume Renyer i Uriel Bertran i la creada per Ernest Benach i Rafel Niubò han votat i han demanat la participació dels militants.

Joan Puigcercós, candidat a la presidència per Gent d'Esquerra, votava a dos quarts de dotze al barri de Sants de Barcelona, tot destacant el gran dia d'avui per ERC i la jornada electoral com una mostra de "partit obert, democràtic i participatiu". Mentre que el seu company en el tàndem de Gent d'esquerra, Joan Ridao, candidat a la secretaria d'ERC, s'ha mostrat optimista, encara que ha reconegut que les coses estan molt igualades. Ho ha fet en el moment que votava al col·legi electoral situat a la seu d'ERC de Terrassa on voten els 380 afiliats de tota la comarca.

Joan Carretero, candidat a la presidència per Reagrupament.cat, ha votat després de solucionar un problema per la falta de paperetes de la seva candidatura al col·legi de Puigcerdà. Carretero ha reiterat que si guanya no pensa trencar el pacte de govern de la generalitat tot i que exigirà "el compliment dels pactes de govern i una actitud de fermesa davant del retallament de l'estatut" per la participació futura d'ERC al govern. Rut Carandell, candidata a la secretaria del partit, ha destacat a Barcelona que Reagrupament.cat "iniciarà un procés de negociació amb la resta de candidatures" un cop acabi la jornada electoral i que la seva candidatura vol fer d'ERC un "partit gran i majoritati del segle XXI".

Reagrupament.cat representa els militants d'ERC descontents amb els resultats del govern tripartit. Una postura semblant a la de l'Uriel Bertran i en Jaume Renyer, que formen el grup de l'Esquerra Independentista que planteja la priorització de l'eix nacional dins l'estratègia d'Esquerra. Renyer ha votat a Tarragona on ha destacat el dia d'avui com una "jornada històrica".

Ernest Benach ha defensat la candidatura d'ERC Futur com l'opció "sensata i responsable en la direcció dels canvis de la societat catalana" i ha demanat el recolzament dels militants perquè l'estabilitat en el partit assegura l'estabilitat al país. L'altra part del tàndem, Rafel Niubò, candidat a secretari d'ERC, ha expressat la seva voluntat de realitzar un referèndum per a la independència.

El format grup format per Ernest Benach i Rafel Niubò amb el nom d'ERC Futur és l'apadrinat per Josep-Lluís Carod-Rovira, que aquest matí feia una crida a la participació en el seu darrer acte com a president del partit i afegia que, a partir d'aquesta nit, "només hi ha d'haver una opció política que és la d'ERC".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.