Política

Torà tria avui a mà alçada si canvia la Segarra pel Solsonès

Els promotors del vot volen poder entrar en la futura vegueria de la Catalunya Central

Els veïns de Torà (Segarra) votaran avui a mà alçada en una assemblea popular si prefereixen passar a la comarca del Solsonès i, així, quan entrin en vigor les vegueries, entrar en la de la Catalunya Central en lloc de la de Lleida.

L’alcalde, Domènec Oliva (CiU), ha enviat una carta als veïns explicant-los que el govern vol aprovar la llei de vegueries enguany i amb caràcter d’urgència, “sense cap consulta prèvia als ajuntaments ni als consells comarcals”, i que, per tant, vol “copsar l’opinió de tots els veïns i veïnes interessats”. I s’espera una resposta massiva, ja que la qüestió és al carrer i tothom en parla. De fet, una web toranesa ja ha iniciat un sondeig en què un 61% dels votants aposta per “marxar” cap al Solsonès.

El que decideixin els veïns és el que aprovarà l’endemà el ple municipal. Si la resolució és deixar la Segarra, es començaran els tràmits amb els consells comarcals afectats i Governació per iniciar un expedient de segregació. El procés inclouria un referèndum que exigeix el 51% dels vots favorables al canvi.

Tant a la Segarra com al Solsonès, sorpresa, expectació i respecte. Tant Xavier Casoliva, president del consell de la Segarra, com Marià Chaure, del del Solsonès, acceptaran el que els veïns aprovin.

El motiu d’aquest canvi no és cap altre que ajustar els límits administratius a la quotidianitat, ja que els veïns de Torà s’han de desplaçar per accedir a molts serveis i la majoria no són a la Segarra ni a la vegueria de Lleida. Els joves van a l’institut de Calaf, es visiten als metges de Manresa, Igualada o Calaf, i poc al de Cervera, i el jutjat i el registre civil el tenen a Solsona. Per tant, tot plegat ho tenen a la Catalunya Central.

L’informe Roca
La controvèrsia, però, ve de lluny, ja que entenen que s’ubiquen en una mena de cul-de-sac de la Segarra i de Lleida. L’informe Roca de 2002 d’organització territorial ja plantejava crear la comarca de l’Alta Segarra, i satisfer els veïns de municipis segarrencs, solsonins i de l’Anoia afectats. Però al final, res de res.

Curiosament, Torà i la Segarra van guanyar fa un mes un litigi obert des de 2006 amb una quinzena de veïns de masies del poble i de Biosca que volien segregar-se i incorporar-se a Llobera (Solsonès). Governació va acabar arxivant el cas, tot i que inicialment semblava donar la raó als veïns díscols. Un informe de la Universitat de Lleida va desaconsellar modificar els tres termes afectats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona