Política

Comencen les protestes a San Francisco, l'única etapa de la torxa olímpica als EUA

Jocs Olímpics

Les protestes per l'arribada de la torxa olímpica ja han començat a San Francisco, on tres persones s'han enfilat al Golden Gate i han penjat cartells a favor de la llibertat del Tibet.
Manifestants del grup 'Estudiants per un Tibet lliure', proveïts de cascos i arnesos, han escalat diverses dotzenes de metres de la torre sud del pont i han desplegat dos cartells amb els textos: "Un món, un somni. Llibertat per al Tibet" i "Llibertat per al Tibet".

San Francisco és l'única etapa de la torxa olímpica en territori nord-americà. Després dels violents actes de protesta a Londres i París, les autoritats de San Francisco intenten ara reforçar la seguretat durant el pas de la flama sense limitar el dret d'expressió dels manifestants.

Està previst que uns 80 corredors transportin la torxa en un recorregut d'uns 10 quilòmetres al llarg de la badia de la ciutat. De moment, no s'han efectuat canvis en el trajecte.

Cal recordar que a París les autoritats van haver d'apagar la flama olímpica i fer pujar la torxa a un autobús davant la massiva presència de manifestants.

El portaveu del departament d'Estat, Sean McCormack, ha afirmat que les autoritats federals ofereixen a la policia de San Francisco tot el suport que sigui necessari per garantir l'ordre.

Reunió a Pequín
Malgrat tot, el recorregut de la torxa olímpica podria acabar aquesta mateixa setmana, ja que el Comitè Olímpic Internacional (COI) ha anunciat que es reunirà a Pequín per decidir si suspèn el viatge de la flama arreu del món.

I és que les protestes a favor del Tibet i contra la política repressiva de la Xina han convertit l'itinerari en un autèntic maldecap per als organitzadors i, sobretot, per al govern de Pequín.

El COI ha reclamat que es respecti el dret de la torxa a un recorregut pacífic en el seu camí cap als Jocs Olímpics de Pequín. De fet, ha advertit que la decisió sobre si continua o no el relleu de la torxa olímpica hauria de correspondre al país amfitrió on se celebren els Jocs.

A més, el president dels comitès olímpics europeus, Patrick Hickey, ha confirmat per part seva que el COI podria canviar la seva normativa perquè no es produïssin més relleus internacionals. "Hem de considerar canviar les normes per preveure un tractament tan poc respectuós amb la torxa", ha dit Hickey, en declaracions al diari de Hong kong South China Morning Post.

Segons Hickey, els organitzadors de Londres 2012 ja han optat perquè en els seus Jocs no hi hagi un relleu internacional, i que la decisió havia estat presa fins i tot abans de les protestes dels últims dies. Des de l'Associació Olímpica Britànica, però, s'ha negat aquest punt.

La Xina, critica
En aquest context, el ministeri d'Exteriors xinès només ha verbalitzat, de moment, les seves crítiques a les manifestacions durant el relleu de la torxa olímpica, liderades, ha dit, per forces separatistes tibetanes.

"Expressem la nostra més profunda condemna a la irrupció deliberada en el relleu de la torxa olímpica per part de forces separatistes defensores de la independència tibetana sense que els importi l'esperit olímpic ni la llei britànica i francesa. Les seves activitats menyspreables desllueixen el noble esperit olímpic i repten tot el món que estima els Jocs Olímpics en el món", segons la interpretació dels esdeveniments de la portaveu del ministeri, Jiang Yu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.