Política

Romanents de la dictadura

Franco entre nosaltres

Queden uns 7.700 símbols del franquisme a Catalunya, la majoria plaques d'habitatges

El Memorial Democràtic rastreja el país i troba 38 monuments fora de Barcelona

La Generalitat ajuda a eliminar els vestigis seguint la recomanació d'un grup d'experts

A la capital, l'Hospitalet, Lleida i Reus és on n'hi ha més

Caído por Dios y por la Patria... Presente”. No és estrany de trobar un epitafi d'aquestes característiques pels cementiris de Catalunya, encara que faci trenta-cinc anys de la mort del dictador. Però no solament entre els morts hi ha vestigis del franquisme. També n'hi ha pels carrers i places, als portals de les cases i a les façanes dels edificis, a les carreteres i a les esglésies. El record de Franco es fa present en la memòria dels vius cada vegada que s'observa el riu Ebre des de Tortosa, en un passeig per la plaça de l'alcalde Marcet a Sabadell, en creuar la frontera per Portbou, a la confluència del passeig de Gràcia amb la Diagonal de Barcelona i a molts altres indrets del país.

El Memorial Democràtic de la Generalitat els ha censats. No es pot dir que les xifres siguin fredes, en aquest cas: queden dempeus fins a 38 monuments d'aquella època funesta repartits per tota la geografia. Tres dècades després, Franco ja no és omnipresent, però sí present per mitjà de 7.400 plaques del Ministeri de l'Habitatge. A més, fora de Barcelona (on l'Ajuntament ja va elaborar un inventari de simbologia, que es complementa ara amb el del Memorial Democràtic), resten 41 rètols de carrers, 26 creus, vint gravats o relleus i fins i tot un paviment i un vitrall vinculats al franquisme. En total, 7.700 símbols. Per municipis, sense comptar la capital, l'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Reus, Banyoles, Girona, Tarragona, Sabadell, Palamós i Figueres lideren el rànquing.

El grup d'experts que ha rastrejat Catalunya també ha fixat els criteris per decidir què fer-ne, de tanta simbologia del passat. Recomanen la substitució de totes les plaques, la retirada de la senyalització dels carrers, l'eliminació dels relleus amb l'àguila imperial i el desmuntatge dels monuments, excepte algun cas en què es decanten perquè se senyalitzin, sempre d'acord amb la llei de la memòria històrica. La Generalitat facilita les actuacions amb ajuts, mentre que Adigsa retira gratuïtament les plaques. Amb només una trucada es pot fer net amb el passat, encara que només sigui físicament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.