Política

Montilla alerta del “risc de fractura” a Catalunya si CiU pacta amb ERC

El president de la Generalitat i candidat del PSC creu que no hi ha “risc d'independència” perquè està convençut que “la majoria no ho vol”

Pregunta a Mas si dimitirà si la justícia vincula CDC amb Millet

El president català i candidat del PSC a la reelecció, José Montilla, ha alertat avui del “risc de fractura i divisió interna” a Catalunya si CiU pacta amb ERC, ja que els republicans posen com a condició per al pacte la celebració d'un referèndum per la independència. Montilla ha assegurat que existeix un risc de “confrontació interna a Catalunya i amb Espanya” si la federació nacionalista pacta amb ERC.

El president de la Generalitat ha descartat encara que si CiU i ERC pacten, Catalunya pugui arribar a ser independent: “Risc d'independència crec que no, perquè estic convençut que la majoria no la vol”, ha afirmat Montilla, després de la qual cosa ha recordat que l'Estatut i la Constitució Espanyola no ho contemplen.

Montilla ha exigit al líder de CiU, Artur Mas, claredat en aquest sentit: “Suposo que és una porta que es deixa oberta (pactar amb ERC) i convindria que sobre això fos clar”.

El candidat del PSC a la reelecció ha comentat que si Mas deixa “la porta oberta” al pacte amb Esquerra és “perquè creu que és una possibilitat”.

D'una altra banda, el líder del PSC ha insistit també en què Mas digui si pactarà o no amb el PP.

El president de la Generalitat, José Montilla, ha reptat també el candidat de CiU que digui si pensa dimitir en el cas que la justícia acabi demostrant que Convergència va cobrar comissions per l'adjudicació d'obres a través de l'exresponsable del Palau de la Música, Fèlix Millet.

Una setmana després que la Fiscalia demanés al jutge que obri una investigació a part sobre el suposat pagament de comissions de la constructora Ferrovial a CDC a través del Palau de la Música per l'adjudicació d'obra pública, Montilla ha afirmat que els catalans “es mereixen una explicació clara i diàfana sobre la relació de CiU amb l'espoliació del Palau de la Música”.

Segons el candidat del PSC a la reelecció, “si Artur Mas segueix dient que no s'ha comès cap irregularitat, caldria que digués què farà ell en el futur si la justícia demostra el contrari”. “La pregunta és senzilla: si la justícia el desmenteix, dimitirà com a diputat?”, ha plantejat al qual podria rellevar-lo en el càrrec després de les eleccions catalanes.

Montilla vol que abans del 28-N Mas aclareixi si “pensa assumir responsabilitats polítiques”, perquè d'aquesta manera “la seva paraula tindria més credibilitat”, ha apuntat.

“Jo crec que Mas és una persona honorable i em crec la seva paraula. Però convindria que respecte a aquest tema, abans de començar la campanya, digués no només que CiU no té cap tipus d'implicació ni ha rebut cap dur de la trama del Palau, sinó també què pensa fer ell si la justícia acaba demostrant el contrari”, ha insistit.

D'una altra banda, Montilla també ha volgut sortir al pas de les paraules d'ahir de Mas, que va advertir que si és president de la Generalitat es reserva el dret a revisar les últimes mesures de “terra cremada” que hagi pres el govern a escasses dates de les eleccions.

Montilla ha recordat que l'últim govern de Jordi Pujol, abans d'abandonar la Generalitat el 2003, va prendre igualment una sèrie de compromisos que “van hipotecar” al tripartit, com l'adjudicació de les obres de la Línia 9 del metro, la Ciutat de la Justícia o el Canal Segarra-Garrigues.

Això no obstant, ha deixat clar que no el “critica” perquè és conscient que aquest tipus de projectes requereixen un temps de “tramitació” i si es van aprovar llavors “és de suposar que va ser perquè tocava en aquell moment”, ha argumentat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
iemen

Els houthis llancen un “nou míssil balístic” contra un portacontenidors en la mar Aràbiga

barcelona
rússia

El TEDH condemna a Rússia per una violació massiva de drets a Ucraïna

barcelona
kenya

Al menys 17 morts en l’assalt i incendi del Parlament per la pujada d’impostos

barcelona
Política

Aliança Catalana fulmina el regidor de Ribera d’Ondara per comentaris homòfobs

Barcelona
estat espanyol

PSOE i PP acorden a Brussel·les la renovació immediata del CGPJ

barcelona
rússia

Rússia bloquejarà l’accés per internet a una vuitantena de mitjans europeus

barcelona
guerra a europa

Zelenski destitueix un general d’alt rang acusat d’incompetència

barcelona
judicial

La fiscalia del Tribunal de Comptes s’oposa a portar l’amnistia al TJUE

barcelona
unió europea

Acord per mantenir Von der Leyen a la CE i posar Costa al Consell Europeu

barcelona