Política

Les candidatures

Els cap de llista de Lleida

Lleida, la nit i el dia

contrast A Lleida topen la desimboltura política del conseller Llena i el tarannà pacífic d'un Albert Batalla que no pren riscos. D'ell és la frase de la campanya: “Com que no em barallo, diuen que no semblo polític: això és trist”

A Lleida es parla aquests dies del reg del Segarra-Garrigues i de l'aeroport de Lleida-Alguaire, d'immigració i del burca, de les vegueries i de la posició que han de tenir les terres de Ponent dins d'un país que es percep massa inclinat cap al seu litoral metropolità. Cap candidat no s'ha apoderat de moment de la campanya lleidatana. Els debats que han celebrat els caps de llista en diversos mitjans han estat d'una beatitud gairebé exasperant. Cada candidat es limita a seguir el seu propi guió sense entrar en el cos a cos amb ningú. Només l'experimentat Joaquim Llena, el cap de llista socialista, ha buscat amb una certa agressivitat dialèctica el seu rival convergent, però s'ha trobat amb un Albert Batalla prudent que no només prefereix no arriscar ni cometre errors, sinó que ja té de natural un caràcter tranquil i reflexiu. “M'entristeix trobar-me gent pel carrer que em diu que no semblo un polític perquè no em barallo, la política no hauria de ser això”, va dir dies després d'un cara a cara radiofònic amb Llena on va quedar molt clara la diferent actitud de cada candidat en la campanya. La nit i el dia.

I és que Batalla pot jugar a conservar. L'hegemonia de CiU a les terres de Ponent és clara. El 2006 els nacionalistes van aconseguir 7 diputats, el PSC 3, ERC 3 més, 1 ICV i 1 més el PP. CiU aspira a augmentar encara més la distància amb els seus rivals. Batalla, de 33 anys i llicenciat en periodisme, ha estat dirigent destacat de la JNC i ocupa l'alcaldia de la Seu d'Urgell des de 2008 amb un pacte amb ERC. El Parlament no és nou per a ell, és diputat des del 2003. Quan Artur Mas li va encarregar encapçalar la llista, va posar com a condició continuar sent l'alcalde de la Seu, de manera que s'autodescarta per a cap conselleria. Reconegut partidari de la independència de Catalunya, en aquesta campanya no se surt del guió marcat pel partit i ha aparcat aquest tema de la seva agenda. Batalla té un complement constant al seu costat: Josep Maria Pelegrí, número dos de la candidatura i l'home d'UDC a Lleida. Pelegrí compensa la joventut de Batalla i no el deixa sol en les reunions de campanya amb empresaris i grups de poder locals.

Com Batalla, Joaquim Llena també prové del Pirineu. Va ser alcalde d'Alt Àneu (Pallars Sobirà) i un dels pioners en l'extensió que ha tingut el PSC els darrers anys a les comarques pirinenques. Llena repeteix com a cap de llista però la direcció nacional del PSC havia apostat primer per l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. L'alcalde lleidatà va rebutjar l'oferiment i Llena, que té les regnes del partit a Ponent, ha decidit posar-se de nou al capdavant de la llista. En aquesta campanya Llena fa valer la seva experiència al capdavant d'una conselleria clau per a les terres de Ponent, Agricultura, i intenta capitalitzar l'obra de govern d'aquests anys en matèria d'infraestructures.

Esquerra també repeteix el cap de llista. Carmel Mòdol, un enginyer agrícola del Segrià amb una empresa pròpia de fruita dolça, també intenta fer seva l'obra de govern i aprofita el seu coneixement del món rural i les dinàmiques econòmiques de les terres de Lleida per estendre el suport a Esquerra més enllà de l'àmbit ideològic més estricte. Al Pirineu Esquerra exhibeix amb orgull la iniciativa de les vegueries, que, tot i que frustrada per la sentència del TC, ha obert un camí perquè en el futur aquelles comarques tinguin un estatus polític propi al marge de l'actual demarcació de Lleida. L'únic canvi que es preveu a l'enquesta del CIS a Lleida és la pèrdua d'un diputat d'Esquerra a favor del PP. Mòdol aprofita per subratllar allà on va que el que es decidirà a Lleida és si l'arbitre de la política catalana ha de ser l'independentisme d'ERC o bé el PP.

Els populars estrenen cap de llista amb Dolors López, exregidora del PP a Lleida. Aquesta quatre anys han estat complicats al PP de Lleida, amb canvis a la cúpula i una crisi al grup municipal a la Paeria, on l'excap de llista és ara un regidor no adscrit. Però els populars aspiren a duplicar la representació per Lleida amb un discurs basat en el control de la immigració i la necessitat de frenar “aventures sobiranistes”.

Francesc Pané, escriptor que combina la poesia amb la política al Parlament, és un dels candidats amb més personalitat. És professor d'institut en excedència i això se li nota en el to pedagògic de la campanya. Pané ha de fer front a les crítiques per la retallada del reg del Segarra-Garrigues, obligada per Brussel·les tot i que tots els rivals assenyalen la gestió del seu partit a Medi Ambient com a cooperadora necessària de la retallada.

De les 24 candidatures restants, qui més s'aproxima a obtenir un escó segons el CIS és Reagrupament. El seu cap de llista és l'historiador Jaume Fernández, alcalde de Rosselló i protagonista d'una sorollosa ruptura del pacte PSC-ERC al consell del Segrià. Solidaritat presenta un altre excàrrec comarcal d'ERC, Xavier Segura, exregidor a Ivars d'Urgell.

A Lleida es presenta també el Partido Aragonés Regionalista (PAR), amb una llista encapçalada per una veïna de Barcelona sense cap experiència política, Carmen Gil. Ciutadans presenta una empresària de Lleida de 42 anys, Ángeles Ribes, i el número dos és el marquès d'Elx i descendent de Rafael Casanova, Baltasar Carlos de Casanova i Habsgurg-Lorena.La web d'El Punt i de l'Avui oferirà cada dia, a partir d'avui i fins el dis 26, una entrevista a un dels caps de llista de les principals candidatures que es presenten a la demarcació de Lleida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Els aliats anuncien l’enviament a Ucraïna de míssils i artilleria

barcelona
escòcia

La crisi al govern escocès deixa en l'aire el futur del primer ministre

barcelona
Carib

Pren possessió el Consell Presidencial de Transició d'Haití

Barcelona
guerra a gaza

Israel es prepara per envair Rafah

barcelona
Portugal

L'auge de la ultradreta marca el 50 aniversari de la Revolució dels Clavells

Barcelona
política

Aragonès “celebra” que Puigdemont posi “ara” en valor una taula entre governs

barcelona

Entitats ecologistes insten el PSC, ERC i Junts a renunciar als macroprojectes turístics

barcelona
política

Barcelona donarà suport a la creació d’un estat palestí

barcelona
política

Puigdemont proposa la cancel·lació del deute amb l’Estat

barcelona