Política

CONVERSA NO POLÍTICA

RAFAEL LUNA. CAP DE LLISTA DEL PP

La gent i els conflictes

El líder dels populars té una vocació clara més enllà de la política: la conflictologia, en el camí cap a la reconciliació

Li agrada perdre's per pobles del Pirineu on la gent, més que parlar, “narra”

Humanista
. “Sóc un fanàtic de la gent. I davant d'una nova cultura, el millor que pot fer un és integrar-se. Un dels pitjors viatges que he fet va ser a Egipte: em vaig cansar de veure pedres”.
No-violèn-cia
“He treballat per la cooperació al Parlament i m'agrada observar els llocs de conflicte, aquells que generen violència. El conflicte sense violència és bo perquè permet que ens superem. Gandhi va demostrar que es podia aconseguir la independència de l'Índia i arribar l'endemà a Anglaterra amb honors de cap d'estat”.

Rafa Luna va néixer a Lleida l'any 1958. Té un accent sui gene­ris. Això li atorga per­so­na­li­tat, però em porta a pre­gun­tar-li d'on és, real­ment. “Tinc un amic espe­ci­a­lista en fonètica, i em diu que tinc un accent sin­gu­lar. Sense cas­te­lla­na­des, però dife­rent. Jo crec que és un català auto­di­dacta, perquè els meus pares par­la­ven cas­tellà. Ales­ho­res jo, doncs, fins als tres anys aranès, després el llei­datà del Piri­neu, després me'n vaig anar a les Ter­res de l'Ebre, molt a prop de la Franja. I de tot ple­gat...” Però d'on se sent? “Sóc pallarès, che­rokee [indígena] com el que més. Recordo que a les fes­tes de Lla­vorsí anàvem amb samar­re­tes amb aquest lema. I ara hi ha un pub allà que es diu Che­rokee. És la meva joven­tut. El meu pai­satge és aque­lla mun­ta­nya”.

Explica que no ha fet vacan­ces aquest estiu, absor­bit per la pre­cam­pa­nya, tot i que abans de l'esprint final, i en gene­ral, diu que busca i troba espais de no-militància. “Intento fugir dels dinars que són un monogràfic sobre la política del PP. M'agrada anar a sopar amb els amics de dife­rents tendències polítiques”. Està estres­sat? “Pro­ba­ble­ment hau­ria d'haver des­con­nec­tat a l'agost, però no podia. Com des­con­necto? Sóc un ena­mo­rat de la mun­ta­nya.” Com a pai­satge o com a esce­nari per fer coses? “T'has d'inte­grar a la mun­ta­nya. Fer sen­de­risme, esquiar. No com a esport de pijos, sinó perquè com a pallarès vaig néixer amb els esquís baix del cul. Sí, sí, del cul, perquè al prin­cipi, ja se sap... Però el que més m'entu­si­asma és per­dre'm en alguns poblets del Piri­neu, on la gent encara quan parla narra les històries, i esce­ni­fica el que està par­lant. Ho viu i t'ho fa viure. I la mun­ta­nya té de tot, els seus sorolls...És mis­te­ri­osa”.

No li agrada el mar? “També, però quan toca a terra; si no, és molt monòton. En canvi, m'agrada el desert”. “M'agrada viat­jar, però m'agra­den més les per­so­nes que les pedres. Entre un monu­ment i un col·lec­tiu o una cul­tura, trio el segon. Sóc un ena­mo­rat del Sàhara. Estic vivint el que està pas­sant amb molta pena. Vaig estar vivint una set­ma­nes amb les tri­bus del Sàhara de la franja alli­be­rada, les que no estan ni als cam­pa­ments de refu­gi­ats de Tin­duf ni a Al-Aaiún”. “També he visi­tat el kur­dis­tan ira­quià, el Sene­gal...; he estat obser­va­dor inter­na­ci­o­nal a Bolívia. Sóc molt pro­per a la gent, em con­si­dero un gran huma­nista”.

I li fa por la soli­tud? “Una cosa és estar sol, i una altra cosa és la soli­tud. Pots sen­tir-te sol enmig de la mul­ti­tud, o estar amb gent pro­pera i tro­bar a fal­tar algú o alguna cosa. Per sort gau­deixo de bons amics, que la majo­ria no són del PP. Alguns em diuen ‘i tu ets del PP?, no m'ho puc creure'. Doncs, sí, i no passa res”.

Pels llocs on diu que ha anat, li agrada obser­var con­flic­tes. Té vocació de psicòleg o què? “No. Jo vaig fer el gra­duat social, em vaig lli­cen­ciar en ciències del tre­ball i després vaig tenir l'opor­tu­ni­tat de fer un màster en reso­lució de con­flic­tes. Vaig gau­dir moltíssim, vaig apro­var tots els mòduls amb excel·lent i des d'ales­ho­res, em sento con­flictòleg. És la meva vocació.” I què fan, els con­flictòlegs? “No som ni psicòlegs ni sociòlegs. Ni medi­a­dors. No solu­ci­o­nem els pro­ble­mes. Inten­tem que els col·lec­tius tro­bin la seva solució. Si fem de medi­a­dors, apli­quem una solució, que és la nos­tra, no pas la d'ells”. Això li deu venir d'algun lloc, pot­ser d'algun con­flicte?, li demano. “Una vegada un pro­fes­sor em va dir que la violència era el recurs dels incom­pe­tents. A mesura que m'he fet gran he vist que els ani­mals no són vio­lents per natu­ra­lesa. Poden ser agres­sius, però els únics que som vio­lents som els homes, perquè tenim aquesta manera soci­a­lit­za­dora de defen­sar-nos, que ha anat evo­lu­ci­o­nant des d'una violència física cap a una de psíquica que encara pot ser pit­jor. Hi hau­ria d'haver una assig­na­tura obli­gatòria on s'ensenyés els joves a solu­ci­o­nar els seus con­flic­tes sense recórrer a la violència.”

No em crec que només el comen­tari d'aquell pro­fes­sor fos deter­mi­nant. “Sóc fill d'una família repu­bli­cana exi­li­ada a França. El meu pare es va que­dar en un poblet de la Vall d'Aran que es diu Les. Allà va conèixer la meva mare, una dona molt de dre­tes, i a casa jo podia obser­var allò que ara en diuen el memo­rial històric però no vist des del punt de vista de la revenja i de gua­nya­dors i per­de­dors, sinó de quel­com que mai més no ha de tor­nar a pas­sar. Cap dels dos no va renun­ciar a les seves idees, però em van ense­nyar els valors de la recon­ci­li­ació”.

Luna és direc­tor d'una enti­tat finan­cera en excedència, però quan li pre­gunto què vol fer quan ple­gui de la política, insis­teix en la gestió dels con­flic­tes: “És cert que l'esquerra ha posat els grans movi­ments per la pau, però amb el referèndum de l'OTAN va caure el mite que els movi­ments per la pau eren exclu­sius de l'esquerra i van començar a néixer enti­tats des d'altres àmbits. I com que he vist que la con­flic­to­lo­gia no reque­reix cap cer­ti­fi­cat ni cap car­net d'esquer­res, doncs... mun­taré una ONG”, con­clou, i riu.

A tots els caps de llista els he pre­gun­tat per la mort. “L'ésser humà és tan per­fecte, quant a sen­ti­ments, que no pot ser que després no siguem res. I no ho vin­culo a cap con­vicció reli­gi­osa, que en tinc, però no con­fes­si­o­nals. El més impor­tant a la vida és que es tro­bin l'emo­ti­vi­tat i la intel·ligència emo­ci­o­nal. I d'això n'ha de que­dar per força alguna cosa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.