Política

El Parlament escollirà el president abans de Nadal

Si la composició parlamentària no és complexa, es preveu que no s'esgotin els terminis que fixa el reglament

El legislatiu té un marge de 20 dies per constituir-se i de 10 més per fer la votació

El Parlament elegirà el nou president de la Generalitat abans de Nadal, segons el càlcul que fan els partits catalans. No s'esgotaran els terminis que preveu el reglament, sempre que l'aritmètica del futur legislatiu català no es compliqui gaire amb les eleccions d'avui.

Després dels comicis d'avui, el primer que hi haurà és la constitució del nou Parlament. Ha de tenir lloc dins el termini de 20 dies a partir dels comicis, cosa que en aquest cas vol dir abans del 18 de desembre. Fins ara mai no s'ha exhaurit totalment el termini legal.

Aquesta sessió té un caràcter especial, perquè és presidida pel diputat de més edat, acompanyat dels dos més joves. És el que s'anomena en l'argot parlamentari català “mesa d'edat”. En aquest ple prenen possessió del càrrec els 135 diputats i s'escull el nou president del Parlament, que sobre el paper és la segona autoritat del país després del president de la Generalitat. A més s'elegeixen els membres de la mesa, que s'ocuparan de dirigir la maquinària interna del legislatiu català.

El nou president del Parlament proposa el candidat que presidirà la Generalitat, havent mantingut converses amb tots els grups. Aquest ha estat sempre un tràmit més protocol·lari que no pas real, perquè la decisió no depèn d'aquests contactes. O ho decideixen directament les urnes, o s'acorda en reunions entre dirigents polítics. En tot cas, el nou president del Parlament té un límit de 10 dies per convocar el ple d'investidura, a partir de la jornada en què es constitueix el legislatiu. Si aquesta teòricament hagués estat el 18 de desembre, la investidura podria arribar a celebrar-se fins al 28 del mateix mes. Però aquest és tan sols el límit legal. També en el cas de les investidures, mai no s'ha exhaurit el calendari màxim.

El ple d'investidura és el més important de la legislatura. Comença amb una intervenció inicial del candidat, en la qual presenta el seu programa, i després exposen el seu parer els diversos líders parlamentaris. Però el moment més transcendent és el de la votació. Aquesta es pot fer en dos intents. En una primera votació el candidat queda designat president si obté la majoria absoluta (68 vots). Si no és així, es fa una segona votació, i el candidat queda elegit només que obtingui més vots a favor que no pas en contra. Però si el president canvia, no ocuparà el càrrec fins que no es faci l'acte de presa de possessió i li doni el relleu el seu antecessor, en un acte al Palau de la Generalitat.

LA XIFRA

135
diputats són els que s'escolliran avui per formar el nou Parlament de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ESTAT FRANCÈS

L’esquerra i Macron retiren més de 200 candidats per frenar Le Pen

BARCELONA

Els policies investigats per càrregues de l’1-O ja demanen l’amnistia

GIRONA
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona