Política

Zapatero assumeix part de la derrota de Montilla i ofereix diàleg a Mas

Pel PSOE les catalanes no tenen res a veure amb les generals

Iglesias diu que el PSC ha perdut perquè només s'ha visualitzat el debat identitari

La direcció de José Luis Rodríguez Zapatero va evitar disfressar la derrota sense pal·liatius del PSC malgrat que el secretari d'organització, Marcel·lí Iglesias, va sortir a donar la cara a la seu madrilenya del PSOE quan tot just s'iniciava l'escrutini.

El partit estatal tenia pressa per liquidar una nit que va confirmar els pitjors pronòstics que des de feia setmanes s'intuïen al carrer Ferraz. I és per això que el primer gest d'Iglesias va ser felicitar Artur Mas i garantir-li que tant en l'executiu espanyol com en el PSOE trobarà la “col·laboració institucional i la voluntat de diàleg” que assegurava que “sempre s'ha reclamat” a les forces polítiques i els diferents governs.

El PSOE va voler tenir el segon gest cap a Montilla, mostrar-li la seva solidaritat i declarar-se “responsable” en la part “que ens pugui tocar” de la forta davallada de la candidatura catalana, i va apuntar que cal obrir una “reflexió en profunditat”. Però això és només de cara a la galeria, perquè la direcció estatal no vol veure's reflectida en els resultats i insisteix que no són traslladables a les generals.

Estan convençuts, doncs, que el debat identitari que durant set anys ha marcat la gestió del tripartit és el que realment els ha passat factura, i no la gestió de Zapatero al capdavant del govern espanyol. “La nostra gent no ha entès el PSC”, es lamentava un dirigent, que afegia que, tot i que Catalunya “té les seves pròpies malalties”, limitar l'acció pública a l'Estatut o la sentència del Tribunal Constitucional era el que els havia “fet mal”. I, en aquest sentit, a la declaració institucional, en la qual no es van admetre preguntes, el PSOE constatava que les urnes han confirmat que el projecte del tripartit “està esgotat”. Això sí, afegia que, com tots el governs, els resultats reflecteixen el malestar ciutadà per la crisi i, sobretot, per l'atur.

Iglesias va ser l'encarregat de donar la cara, encara que altres dirigents, com José Blanco, Alfredo Pérez Rubalcaba, Gaspar Zarrías o Elena Valenciano eren a la seu del PSOE. Zapatero va quedar-se a la Moncloa, tot i que es va mantenir en contacte amb la direcció estatal i amb el PSC. Un cop vistos els resultats, fons del PSOE asseguraven que ha fa dies que esperaven una patacada dels socialistes catalans.

LA FRASE

Assumim la part de responsabilitat que ens pugui tocar i la necessitat d'una reflexió profunda
Marcel·lí Iglesias
secretari d'organització del psoe


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a gaza

Divisió en el govern espanyol per una carta a empreses que operen a Israel

barcelona
POLÍTICA

Verges presenta el programa econòmic de Junts+ en un acte amb empresaris

BANYOLES
Regne Unit

El Regne Unit expulsa l’agregat de Defensa de l’ambaixada russa

Barcelona

ERC proposa la creació de la Llei de Sobirania Alimentària

RIPOLL
estat espanyol

El Senat, amb majoria absoluta del PP, aprova reprovar al fiscal general de l’Estat

barcelona
Estat espanyol

El fiscal general recusa quatre dels fiscals que han de decidir la seva continuïtat

Barcelona
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES
política

Els exconsellers Sàmper i Vila donen suport a un Salvador Illa president

barcelona
guerra a europa

La UE acorda destinar a Ucraïna els beneficis dels actius russos

barcelona