Política

ICV passa a ser la quarta força tot i perdre dos escons

Joan Herrera es felicita per haver estat l'única formació que ha aguantat amb dignitat el desgast del tripartit

La pèrdua de l'únic diputat que tenien a Lleida, la nota més negativa de la jornada

ICV-EUiA va ser el soci del tripartit que va aguantar millor la davallada, tot i perdre dos escons, un a Barcelona i un altre a Lleida. Els resultats es poden considerar positius tenint en compte el desgast que ha patit el govern i algunes polèmiques que els ecosocialistes han viscut al Departament d'Interior, gestionat per Joan Saura. La sensació, però, és un pèl agredolça. Iniciativa es converteix en la quarta força del Parlament per davant d'Esquerra, després de la gran patacada de la formació de Joan Puigcercós, tot i que la part negativa de la balança és que no hi ha hagut una majoria d'esquerres i CiU ha guanyat amb una àmplia majoria, un panorama que el candidat Joan Herrera volia evitar de totes totes.

Amb un escrutini del 95% dels vots, el líder ecosocialista va fer la seva compareixença i ja va alertar que seran “bel·ligerants” amb qualsevol “temptació” de retallades socials i d'opacitat, en clara al·lusió a Convergència –durant tota la campanya Iniciativa ha repetit del dret i del revés que la federació pot suposar una “involució”–. Herrera, que va estar flanquejat per Joan Saura i Jordi Miralles, va voler felicitar Artur Mas per la victòria i va destacar que el seu partit farà una oposició “seriosa” i “rigorosa”. El secretari general d'Iniciativa també va reconèixer que havien aguantat prou bé la caiguda de l'executiu i es va felicitar perquè la seva formació s'ha “consolidat”.

Tot i la clara derrota del tripartit, Herrera es va mostrar disposat a treballar al més aviat millor perquè les esquerres es puguin refer i siguin una veritable alternativa d'aquí a quatre anys. “El futur de l'esquerra s'escriu a partir de demà”, va indicar, enmig dels aplaudiments de la militància. Això sí, va recordar que el camí a seguir s'ha de situar als antípodes del de José Luis Rodríguez Zapatero i els seus ajustos econòmics.

La pèrdua de l'únic diputat que tenien a Lleida, Francesc Pané, que el 2006 ja van aconseguir pels pèls, va ser la nota negativa de la nit i Herrera ja es va conjurar per intentar recuperar-lo en les properes eleccions. Un altre dirigent roig i verd que no entrarà al Parlament és el secretari de relacions institucionals, Josep Vendrell, que anava en el novè lloc de la llista per Barcelona.

A la seu d'Iniciativa, un partit que sempre ha fet bandera de les polítiques socials a favor de la immigració, també van respirar alleugerits en comprovar que Plataforma per Catalunya quedava fora de l'hemicicle, malgrat que en els primers escrutinis el partit de Josep Anglada obtenia tres diputats.

A les circumscripcions de Girona i Tarragona, ICV sí que va aconseguir mantenir l'escó que ja tenien des del 2006. El secretari general d'Interior, Joan Boada, i Hortènsia Grau, respectivament, seran els dos diputats que representin aquestes comarques.

Davant de qualsevol temptació de retallades socials [en al·lusió a CiU], serem bel·ligerants
Hem patit el desgast del govern, però hem pogut resistir
Joan Herrera
SECRETARI GENERAL D'ICV-EUIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
FIGUERES

Veray demana concentrar el vot en el PP per evitar suports a l’independentisme

FIGUERES
política

Els exconsellers Sàmper i Vila donen suport a un Salvador Illa president

barcelona
guerra a europa

La UE acorda destinar a Ucraïna els beneficis dels actius russos

barcelona
guerra a europa

Rússia llança un nou atac massiu contra el sistema energètic ucraïnès

barcelona
Política

Mor Kim Ki Nam, el mestre de la propaganda de Corea del Nord

BANYOLES

La CUP proposa un pla per eliminar els barracons en quatre anys

BANYOLES
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per front a millores de la piscina municipal

quart
12 de maig

Illa insinua que Junts volia forçar eleccions després de deixar el govern

barcelona
Guerra a Gaza

Israel reobre el pas de Kérem Shalom

Barcelona