Política

El PSC perd a totes les comarques barcelonines

CiU també guanya al Barcelonès, al Baix Llobregat i al Vallès Occidental, les que els socialistes van mantenir el 2006

ERC perd cinc diputats i Solidaritat, amb el 3,1% del vots, n'aconsegueix tres

El PSC va perdre ahir les úniques tres comarques de la demarcació de Barcelona on s'havia imposat en els comicis del 2006: el Barcelonès, el Vallès Occidental i el Baix Llobregat. La derrota del conegut com a cinturó roig va ser especialment significativa al Baix Llobregat, on més folgadament s'havia imposat fa quatre anys.

CiU va imposar-se ahir aconseguint 35 diputats a la demarcació, vuit més que a les anteriors eleccions, mentre que el PSC va passar de 25 diputats a 18. La coalició nacionalista va recollir el 36,85% dels vots, mentre que el PSC es va quedar amb el 19,12%. Amb aquests resultats és la tercera vegada que els socialistes es queden per sota del 28% del vots a la demarcació, després dels comicis dels 1980 i 1995.

Les formacions del govern tripartit han estat les úniques que han tingut davallada en el nombre de votants. El PSC, respecte el 2006, n'ha perdut 174.552, mentre que ERC n'ha perdut 132.505 i ICV-EUiA 38.132. En el cas dels ecosocialistes, van ser els únics que respecte el 2006 n'havien guanyat.

Els republicans són els que s'han endut la pitjor part, ja que han tingut el càstig de part d'electors independentistes d'anteriors comicis que han apostat per Solidaritat, que amb 72.090 votants (3,1%), aconsegueix tres diputats. ERC passa dels onze escons del 2006 a sis, i no només no poden continuar sent la tercera força, sinó que els passen al davant tant el PP com ICV-EUiA. Els ecosocialistes són els que aguanten millor la davallada del tripartit i només baixen un diputat, passant del 9 a 8.

En canvi, tant CiU com el PP i Ciutadans augmenten en nombre de vots aquestes eleccions. La coalició nacionalista n'obté 858.188, 193.465 més que el 2006, i la formació d'Alícia Sánchez-Camacho en guanya 50.691, que li permeten passar de 10 a 12 diputats. Ciutadans també puja en nombre de votants, passa de 78.525 vots a 89.730, però només pot mantenir els tres diputats que ja tenia.

412.740
és la diferència
de vots entre els aconseguits per CiU i els del PSC
2,94
per cent
de vots en blanc –68.937 vots– es van registrar a la demarcació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Els EUA van aturar un enviament de bombes a Israel

barcelona
LA crònica

El joc de les preguntes

Sílvia Paneque
Candidata del PSC per Girona

“Tot té un impacte, fins i tot no fer la transició energètica”

Girona
REGNE UNIT

El llegat de Thatcher continua viu

Londres

Envoltats de desinformació

Barcelona
Alba Tobella
Cofundadora i directora de Verificat

“En campanya és quan hi ha més desinformació”

Barcelona

Assenyalar la migració amb mentides

barcelona

Junts i les inversions de l’Estat

barcelona