Política

Puigcercós, avalat per liderar un replantejament d'Esquerra

L'executiva renova la confiança per unanimitat a la direcció

El partit elabora un document per reestructurar-se

El president treballarà per vertebrar una nova esquerra nacional

Admet el desgast de les lluites intestines i del tripartit

Joan Puigcercós continuarà estant al peu del canó en els moments més difícils per al partit. Tot i haver perdut la meitat de vots i escons, el president d'Esquerra no farà com José Montilla. No plegarà. Una executiva ampliada de 40 persones va renovar la confiança ahir al president Puigcercós i el secretari general de la formació, Joan Ridao, per unanimitat. “Sense votacions, no ha calgut”, detallava el líder d'ERC. Josep-Lluís Carod-Rovira no hi era.

El president republicà vol aprofitar la desfeta per vertebrar una nova esquerra nacional nodrida, en part, del votant del PSC que Esquerra no ha sabut atraure i que diumenge es va endur CiU.

El desgast de ser al govern en temps de crisi, i, sobretot, l'arrossegament d'una imatge de manca de cohesió a causa de les lluites intestines per liderar Esquerra (amb el clímax del congrés del 2008 i l'escissió de Joan Carretero) són les principals causes de la desfeta, segons va admetre Puigcercós. També va recordar que quan va assumir el lideratge del partit ja era conscient de la dificultat i que “els fonaments eren dèbils”. Dos anys més tard, es mostra disposat a enfortir aquest terra, és a dir, “cohesionar” i “obrir” el partit.

Tot plegat hauria fet que una part molt significativa del votant del 2006 hagi preferit ara “el camí autonomista de CiU”. Segons el cap de llista, una altra part del seu electorat ha abandonat el partit de Macià i Companys per votar la novella Solidaritat Catalana per la Independència (que va citar per primer cop pel seu nom). En el memorial de fracassos de diumenge també hi ha “no haver sabut captar el vot d'esquerres nacional que també ha abandonat l'òrbita del PSC”.

“Reorientar” el partit

En qualsevol cas, la ruta a seguir a partir d'ara és un document, que ahir mateix a la tarda van començar a elaborar Puigcercós i Ridao, que sotmetran a aprovació en el consell nacional previst per al dia 18 de desembre. Contindrà les “correccions” que caldrà aplicar a l'estructura organitzativa del partit per encarar la nova etapa. “S'han de fer modificacions”, va afirmar, sense concretar més. “Cal reorientar coses, canviar-les”. Aquest full de ruta s'enriquirà amb les aportacions d'un equip de treball format per militants i persones de l'entorn d'Esquerra. Tindrà l'objectiu de replantejar l'arquitectura del partit, aprofitant el bagatge dels set anys que ha estat al govern i incorporant-lo a la mateixa direcció: “No podem desaprofitar tot aquest coneixement”. Després de les eleccions municipals del maig, Esquerra celebrarà el preceptiu congrés nacional. “Evidentment, farem debats interns vius; això forma part de l'ADN d'aquest partit”, va valorar Puigcercós.

Mentrestant, Esquerra se n'anirà a l'oposició, però amb una diferència respecte a l'etapa anterior als dos tripartits: ara ERC ja sap què és governar: “Farem oposició amb cultura de govern. Ha estat una bona experiència. Continuarem treballant”.

Mantindrem una actitud constructiva, sempre i quan el nou govern no vengui fum ni faci propaganda
Hem de redefinir el nostre camí i vertebrar l'esquerra nacional
Joan Puigcercós
President d'Esquerra


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Els pactes i Catalunya es fan lloc en la campanya de les europees

barcelona
Xavier Cros
Alcalde de Fontcoberta (ERC)

“Sense subvencions no podem fer inversions”

Fontcoberta
Sònia Viñolas
Alcaldessa de Malgrat de Mar (PSC)

“Vull recuperar la pertinença de poble que hem anat perdent”

Malgrat de Mar
política

Sánchez retira la llei del sòl per evitar un segon revés i perilla la majoria al Congrés

madrid
política

ERC facilitarà la investidura de Puigdemont si es posa d’acord amb el PSC

barcelona
unió europea

Von der Leyen torna a allargar la mà a l’extrema dreta durant el debat europeu

barcelona
guerra a gaza

L'exèrcit israelià amplia la seva ofensiva a Rafah

barcelona
GIRONA

Asens reivindica el vot "antifeixista" en l'inici de campanya

GIRONA
guerra a gaza

L’exèrcit israelià diu que va avisar Netanyahu de la feblesa del país abans de l'octubre

barcelona