Política

Artur Mas obre una tanda de reunions amb tots els partits

El líder de CiU pretén explorar amb els líders les possibilitats d'entendre's en temes clau de país durant els pròxims quatre anys i començarà amb Montilla

Un equip negociarà la mesa del Parlament i els suports en el ple d'investidura

Artur Mas no té cap pressa i degustarà a poc a poc els talls del pastís de la victòria. El primer té a veure amb la voluntat de diàleg que va prometre des del minut zero. El líder de CiU obrirà avui una tanda de reunions amb els líders de tots els partits de major a menor, començant pel primer secretari del PSC, José Montilla. El propòsit d'aquestes trobades és explorar en quins temes de país es podran entendre al llarg de la legislatura: les mesures contra la crisi, la reivindicació del concert econòmic, les prioritats en sanitat, infraestructures o cultura. Mas és conscient que la majoria de 62 diputats de què disposa l'obligarà a recórrer a pactes parlamentaris puntuals. La conjuntura li exigirà tenir un grup actiu i amb una gran capacitat d'entesa amb altres partits de l'hemicicle. Però serà ell mateix qui començarà a crear ponts.

Un equip format per dirigents d'UDC i de CDC, i que previsiblement integraran algun dels membres del pinyol, negociarà, en paral·lel, la constitució de la mesa del Parlament i els suports necessaris perquè Artur Mas sigui investit president pels volts de Nadal. Si la delicada situació interna que pateixen el PSC i Esquerra complica a CiU l'obtenció de la majoria absoluta necessària en la primera votació, Mas buscarà ser nomenat per majoria simple en una segona, amb l'abstenció de la resta. Com és sabut, la federació vol la presidència de l'hemicicle per a Núria de Gispert.

El calendari de Mas preveu la constitució del Parlament per mitjans de desembre, la investidura la setmana de Nadal i, després, la formació de l'executiu perquè estigui en funcionament a principi d'any. Mas ha imposat el silenci per aturar les especulacions. “El govern té el seu timing i no es decidirà res aquesta setmana ni la que ve”. El líder de CiU s'ha donat tres setmanes per tancar-ne els noms i l'estructura. En el seu entorn es dóna per fet que Irene Rigau estarà al capdavant d'Educació, i que al consell executiu també hi seran l'alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, i Francesc Homs, que sona per a Interior però també podria assumir un departament de l'estricta confiança de Mas, si el nou president dibuixa una conselleria de Presidència en el total de dotze que amb tota seguretat integraran l'executiu. Ara n'hi ha quinze. El líder de CiU reduirà entre un 20 i un 25% el pes de les conselleries i els càrrecs de confiança. Mas va deixar clar que un dels primers amb qui vol parlar és Josep Antoni Duran i Lleida, que podria desembarcar en la política catalana. Oriol Pujol va evitar parlar de cap càrrec en declaracions a RAC1: diu que pot ser més útil al partit al Parlament o a Madrid. Mentrestant, Felip Puig es perfila més aviat per pilotar CDC amb vista al congrés de l'any vinent o per ser un dels homes forts al grup parlamentari.

L'encaix de les peces també dependrà de la representació d'UDC, a qui correspondrien tres departaments, i del fitxatge d'algun independent, com ara per al macrodepartament d'Economia.

Espero que el traspàs de poders estigui a l'altura del sentit de país que ha demostrat el poble
Hem de tenir una actitud constructiva i dialogant
Artur Mas
LÍDER DE CiU


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.