Política

Els alcaldes del PSC es mobilitzen perquè el món local lideri el partit

El consell municipal socialista es reunirà demà en plena crisi

Demanen que les discussions s'aparquin

Hereu proposa que el PSC s'obri a empresaris

Els alcaldes del PSC s'han començat a mobilitzar perquè el món local lideri aquest partit i perquè sigui aquest el criteri preponderant al congrés que hauran de celebrar els socialistes després de les eleccions municipals. Els alcaldes veuen amb recel els moviments de l'aparell del PSC de sondejar Carme Chacón com a possible substituta de José Montilla, al costat de dirigents joves que s'han consolidat a l'ombra del fins ara president. Entre els quals hi ha la secretària del govern, Laia Bonet, el cap de campanya, Jaume Collboni; l'assessor del líder del PSC al Parlament, Víctor Francos, i fins i tot la portaveu adjunta dels socialistes al legislatiu, Rocío Martínez Sampere.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que la setmana passada va imposar la seva candidatura a la direcció del PSC amb una política de fets consumats aprofitant la desfeta electoral, ha convocat per demà a les 18 hores el consell d'alcaldes socialistes. A la trobada hi assistiran els batlles del PSC de les localitats de més de 40.000 habitants, que són un total de 24. Entre els quals figuren dirigents locals de pes com ara l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que manté relacions estretes amb representants del sector catalanista del partit, com és el cas d'Antoni Castells. Tot això succeirà quan a partir de demà Montserrat Tura doni per tancat el seu període de reflexió que va obrir després de les eleccions respecte al seu futur polític.

La celebració de la trobada municipalista és vista amb un punt de prevenció per l'aparell del PSC, fins al punt que no se'n va fer ahir cap convocatòria a la premsa, tot i que ja estava transcendint. A més d'evitar que es tanqui precipitadament l'orientació futura del PSC, els alcaldes estan neguitosos per si aquestes discussions fan mal a les seves opcions a les eleccions locals del mes de maig. Un dels que té més risc de no continuar, segons les enquestes, és el mateix Hereu.

L'alcalde de Barcelona va aprofitar ahir el 25 aniversari de la campanya Barcelona, posa't guapa per fer una crida a obrir més el PSC cap a sectors que s'hi han desvinculat o que mai hi han estat ben connectats. Va citar, en aquest sentit, els empresaris, als quals va contraposar aparentment als ni-ni subvencionats. “Cal obrir el ventall i representar tot Catalunya”, va afegir-hi, subratllant que els “creatius i emprenedors han de veure també en el PSC el partit que els representa i estimula”.

El nou president del grup parlamentari del PSC , Joaquim Nadal, que tindrà un paper conciliador en el procés de debat, va calcular ahir que caldran dos anys per recuperar espai en el mapa polític català.

LES XIFRES

24
batlles formen part del consell d'alcaldes del PSC, que ha estat convocat per demà a la tarda.
2
anys calcula Joaquim Nadal que li caldran al PSC per recuperar el terreny que ha perdut el 28N.

LA FRASE

Els socialistes catalans hem de debatre amb tranquil·litat i no barallar-nos
Jordi Hereu
alcalde de barcelona

LES XIFRES

2
anys calcula Joaquim Nadal que necessitarà el PSC per recuperar el terreny que ha perdut en el 28-N.
24
batlles formen part del consell d'alcaldes del PSC, que ha estat convocat per demà a la tarda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.