Política

eleccions municipals 2011

CiU es fixa com a objectiu la Diputació de Lleida

Josep Maria Pelegrí veu “molt a la abast” recuperar per a la federació l'organisme local

Àngel Ros insinua una llista renovada del PSC a la Paeria

Convergència i Unió (CiU) ja ha començat a treballar en la preparació de les eleccions municipals del 22 de maig de 2011 i s'ha fixat com a principal objectiu a Lleida recuperar el govern de la Diputació de Lleida, una fita que el secretari general d'Unió, el lleidatà Josep Maria Pelegrí, veu “molt a l'abast”. Pel dirigent d'UDC, la federació nacionalista va perdre la diputació lleidatana per un pacte similar al de la Generalitat, “que ha estat dolent per Lleida igual que ha estat dolent per Catalunya el tripartit”. La Diputació està governada per ERC, PSC i Unitat d'Aran. Igualment, segons Pelegrí, la federació pretén recuperar l'hegemonia municipalista que havia tingut abans de 2003 i “construir un nou mapa municipal i fer polítiques de proximitat de debò”.

CiU va perdre a les eleccions de 2007 una colla de capitals comarcals, com Mollerussa, Tremp, Solsona, Cervera o Les Borges Blanques i ara aquestes ciutats són el seu principal objectiu i més encara tenint en compte els excel·lents resultats obtinguts a les eleccions al Parlament. Una fita molt més complicada és assolir l'alcaldia de Lleida. Josep Maria Pelegrí, però, va afirmar que “no deixarem d'intentar-ho i buscarem un bon resultat”, afegint que “tampoc mai hem guanyat a Barcelona i en canvi ara ho tenim a la mà”.

No obstant, el primer que ha de fer la federació nacionalista és trobar un candidat i és que els comitès locals de CDC i UDC encara no han consensuat un nom. Per ara, el portaveu del grup municipal, Alexis Guallar, i la regidora Bea Obis són els més ben situats per encapçalar la llista, malgrat que encara no es pot descartar que Isidre Gavín, actual cap de l'oposició, pugui repetir com a darrera recurs. Aquest, però, ja ha manifestat diverses vegades que inicialment descarta repetir després de dos intents fallits. gavín, a més, sona per ocupar algun càrrec en la nova administració catalana.

Ni Guallar ni Obis es posicionen obertament per liderar la llista de CiU a Lleida, però ambdós són cada vegada més presents en actes públics i trobades amb els mitjans de comunicació, fins al punt que sembla que de forma dissimulada ja estan en plena carrera per obtenir suports als seus partits, com si fossin unes primàries.ç

L'objectiu de CiU és escollir candidat abans que acabi aquest any, tot i que cap dirigent és capaç, ara mateix, de confirmar si aquesta fita serà possible. Aquesta demora dóna més marge de maniobra a l'actual alcalde, Àngel Ros, que amb una còmoda majoria absoluta segueix acaparant espai als mitjans de comunicació.

ERC fa mesos que té a la Montse Bergés com a alcaldable i ja ha començat a emprendre accions als barris per captar iniciatives de cara a la confecció de la candidatura. El PP també sembla que confirmarà en breu a Maria José Horcajada, actual portaveu municipal i provincial del partit, i ICV seguirà amb Ramon Camats com a cap de llista. Camats ja va rellevar el passat estiu a la fins aleshores regidora Mercè Rivadulla. La substitució ja es va fer pensant en la promoció de Camats com a cap de files dels ecosocialistes a Lleida.

Ros insinua una llista renovada a Lleida

El PSC, mentrestant, tindrà en la defensa de la majoria absoluta aconseguida el 2007 a la Paeria una de les seves prioritats. Dilluns al vespre l'executiva local del PSC de Lleida va analitzar les dades electorals del Parlament, en què els socialistes es van situar per sota dels 9.000 vots, la xifra més baixa en unes eleccions a la ciutat des de la represa democràtica, mentre que CiU n'aconseguia més de 21.000. Abans de la reunió, l'alcalde Àngel Ros va declarar als periodistes que confia a mantenir les posicions aconseguides el 2007 “perquè les eleccions municipals no tenen res a veure, obeeixen a variables independents”. A preguntes dels periodistes, Ros va insinuar una possible renovació de la llista. “Al PSC de Lleida tenim molta banqueta, hi ha gent que ara no és regidora i que està suficientment preparada per ser titular”, va dir.

La llista, però, no es començarà a confeccionar fins al mes de mar. Abans, cap al mes de gener, es debatrà el cap de llista, que amb tota seguretat serà Àngel Ros, i entre febrer i març la convenció municipal del PSC el ratificarà.

Abans de tot això, els socialistes lleidatans iniciaran el 12 de gener el procés participatiu per elaborar el programa electoral de Lleida. Es demanarà a ciutadans i entitats que donin la seva opinió a través de reunions, trobades i també es recolliran propostes per internet.

Reforma del pla general de Lleida

El programa, segons va avançar Ros, girarà entorn de quatre eixos: la convivència, el coneixement, l'ocupació i el desenvolupament urbà de la ciutat. En aquest darrer punt les propostes hauran de ser de llarg abast, va avisar Ros, ja que durant el pròxim mandat s'haurà d'elaborar un nou el pla general d'ordenació urbana. L'actual finalitza la seva vigència el 2015.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.