Política

NÚRIA DE GISPERT (CIU),

PRESIDENTA DEL PARLAMENT

“No hem d'anar a guanyar 5 a 0, com en el Barça”

“Que una dona sigui presidenta del legislatiu és molt important per a la democràcia”

“Sóc negociadora, busco el consens”

“Agraeixo l'actitud dels grups que m'han votat i la dels que s'han abstingut”

“També se'ls ha de preguntar a ells per què no són a la mesa”

“Limitaré l'ús dels cotxes oficials”

Núria de Gispert (1949) és llicenciada en dret.. Va ser consellera de Justícia de Jordi Pujol, i també del Departament de Governació, com també d'Interior. Des del 2003, quan va deixar l'executiu català, és diputada al Parlament. Com a jurista va formar part de la ponència redactora de l'Estatut al costat del convergent Francesc Homs. Ha estat des de sempre una de les dirigents d'Unió que ha mantingut millors relacions amb CDC. Milita a Unió des del 1986.
En una de les primeres reunions de la mesa presentaré un
pla d'austeritat”

Núria de Gispert va ser escollida ahir nova presidenta del Parlament. Dirigent d'Unió, exconsellera de Justícia, està considerada una persona dialogant i pensa portar aquesta actitud al nou càrrec. Ho remarca.

Enhorabona. Vostè és la primera dona que presideix el Parlament de Catalunya...

Sí. Ho valoro com un tema històric. És molt important per a les dones i molt important per a la normalització democràtica del nostre país. Per mi és un honor ser la primera dona presidenta. Em sento emocionada, feliç, preocupada, excessivament responsable, tot.

En què es notarà que és una dona qui presideix el Parlament?

No és fàcil de dir. Homes i dones tenim maneres de fer diferents. Jo sempre dic “anem per feina”, em preocupo de les coses petites i de les grans, i crec que tot és important. Vinc d'una família nombrosa amb cinc germanes i quatre germans. I a casa meva els germans havien d'estudiar i les germanes havien de trobar un bon marit. Per tant, he viscut una experiència que m'ha obligat, com a dona, a defensar la meva posició.

I com ho aplicarà?

Sóc una persona molt negociadora. Busco el consens. Crec que és positiu. No hem de guanyar 5 a 0, com en el Barça. I val la pena trigar una mica més per arribar a un acord però que sigui bo.

En les dues legislatures del tripartit hi ha hagut tensió política, excessiva. Què farà vostè per rebaixar-la?

Potser m'equivoco, però ara s'obre una etapa diferent. Almenys per a CiU sí que és nova. No només perquè arribi al govern sinó pel que va dir Artur Mas el dia de les eleccions: ser generosos, i venim a construir i no a destruir. En un Parlament s'han de debatre idees i projectes. No sempre hi haurà consens, però el que jo procuraré, des de la presidència, és buscar l'acord. Al màxim.

Vostè ha estat escollida amb els vots de CiU, del PSC, del PP i també de C's, mentre els altres grups han votat en blanc. No es pot pas queixar...

Ho valoro molt positivament. És lògic que alguns partits no volguessin que fos la seva presidenta, i ho entenc. Jo represento una manera de pensar i de fer que no canviaré, però assumiré un paper de presidenta neutral. Agraeixo l'abstenció d'aquests grups, és molt positiva. Vol dir que em fan un vot de confiança. I agraeixo el gest dels partits que han prestat part dels seus vots perquè sortís en primera volta. També és un vot de confiança i he de saber a partir d'ara jugar-lo bé.

ICV i ERC s'han quedat fora de la mesa del Parlament, i estan recelosos. Què els diu?

Durant dues setmanes els negociadors de cada grup parlamentari han estat parlant, i molt. Han dedicat moltes hores a intentar arribar a acords. Nosaltres no hi anàvem amb una posició tancada, sinó amb generositat. Al final no s'ha arribat a un pacte amb aquests partits, sinó amb les formacions que, per ordre, han guanyat les eleccions. És totalment democràtic. També s'ha de preguntar a ells per què no hi han acabat entrant. La veritat és que CiU ha fet tot el que ha pogut.

Estem enmig d'una crisi econòmica molt dura. Prendrà mesures d'austeritat?

No és només que ho prevegi, sinó que és una obligació. Si des de fa dos o tres anys els ciutadans i ciutadanes de Catalunya prenen mesures d'estalvi, el que no poden fer les institucions és no veure-ho. Exposaré un pla d'austeritat a la mesa en una de les primeres reunions, i m'agradaria que el tinguéssim a primers de gener. Els ciutadans veuran que estem al seu costat.

Limitarà l'ús de cotxes oficials, que ara fins i tot tenen els quatre secretaris de la mesa?

Sí, és una de les coses. Els cotxes han d'estar per tot el que és oficial. Ara, que cada dia tota la mesa hagi de venir en cotxe oficial, avui per avui sincerament no és ben vist. I hem de ser un exemple. M'ho vull pensar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona