Política

La llengua al País Valencià

Ara, contra la llei del valencià

Recorren al Suprem en no poder escolaritzar el fill en castellà al municipi de Biar

El TSJCV, d'acord amb la normativa, no considera obligatòria la línia en castellà al centre en ser un municipi valencianoparlant

Al País Valencià, segons càlculs de la Fede­ració Escola Valen­ci­ana (FEV), 93.700 alum­nes d'infan­til i primària no reben l'ense­nya­ment en català perquè la con­se­lle­ria d'Edu­cació no els dóna aquesta opció. Amb tot, el pri­mer a quei­xar-se davant el Tri­bu­nal Suprem no ha estat cap d'ells sinó la mare d'un nen de 12 anys que no ha pogut esco­la­rit­zar en cas­tellà el seu fill a Biar (Alt Vina­lopó), cir­cumstància bas­tant excep­ci­o­nal arreu del país.

De fet, només el 44,8% dels cen­tres públics i con­cer­tats d'infan­til i primària valen­ci­ans ofe­rei­xen línies d'ense­nya­ment en català. A València, per exem­ple, només 47 dels 95 cen­tres públics per­me­ten estu­diar en català, i a Ala­cant el nom­bre es redu­eix fins a només 10 d'un total de 57. La situ­ació, però, és dife­rent en loca­li­tats més peti­tes com ara Biar, d'uns 4.000 habi­tants, on l'ele­vada demanda d'ense­nya­ment en català fa que no hi hagi línies en cas­tellà.

Aquest fet va dur la mare del menor, Isa­bel Ara­cil, a recórrer davant el Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia del País Valencià. El TSJPV, però, va resol­dre en con­tra seu argu­men­tant que Biar és con­si­de­rat per la llei d'ús i ense­nya­ment del valencià muni­cipi valen­ci­a­no­par­lant, i per això no hi és obli­gatòria l'existència d'una línia d'edu­cació en cas­tellà. L'Aso­ci­ación Naci­o­nal por la Liber­tad Lingüística anun­ci­ava dime­cres la inter­po­sició a la sala con­ten­ci­osa admi­nis­tra­tiva de l'alt tri­bu­nal d'un recurs de cas­sació con­tra la sentència. Aquest col·lec­tiu i la mare del menor dema­nen “que es vet­lli per la coe­xistència de línies edu­ca­ti­ves en cadas­cuna de les dues llengües coo­fi­ci­als”, i que s'elevi una qüestió d'incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat de la llei d'ús i ense­nya­ment del valencià, en con­si­de­rar que impe­deix que s'esco­la­ritzi el nen en cas­tellà.

El por­ta­veu de la FEV, Gerard Fullana, va lamen­tar el recurs d'Ara­cil, perquè “obe­eix a una acti­tud d'abso­luta into­lerància cap al valencià”, ja que “la línia en català és l'única que asse­gura l'apre­nen­tatge de les dues llengües ofi­ci­als”.

Sobre la pos­si­bi­li­tat de recórrer ells també al Tri­bu­nal Suprem pel motiu con­trari al d'Ara­cil, Fullana va expli­car que de moment no apos­ta­ran per les deman­des mas­si­ves. “No volem judi­ci­a­lit­zar l'escola”, va con­cloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.