Política

El poder de la fermesa

Ben Ali ha basat el seu règim en la repressió brutal als dissidents i en la imatge d'estabilitat econòmica i política del país

L'expresident es va guanyar el suport d'Occident per la seva contundència amb els grups islamistes

Zine al-Abidine Ben Ali, l'home que ahir va fugir cames ajudeu-me de Tunísia, era considerat, fins fa poc, un dels governants més forts del nord d'Àfrica. Ben Ali havia assentat el seu règim sobre la base d'una repressió brutal contra els opositors i en el fet de tenir una de les economies més pròsperes de la regió. A més, era molt ben considerat entre els governs occidentals per la seva política de fermesa contra els grups islamistes.

Nascut el 3 de setembre del 1936 a Hammam-Sousse, una petita ciutat mediterrània de Tunísia, i en una època en què el país era un protectorat francès, Ben Ali es va convertir el 7 de novembre del 1987 en el segon president del país després que Tunísia assolís la independència de França el 1956. Des d'aleshores ha governat legitimant el seu lideratge en cinc eleccions que no han estat ni lliures ni justes. En les últimes, el 25 d'octubre del 2009, va ser reelegit a la búlgara, amb un 90% dels vots.

Lluita contra França

Ben Ali va començar a fer-se un nom en l'escena política tunisiana quan era adolescent després d'unir-se al moviment independentista antifrancès Neo-Destour. La participació en aquell moviment el va posar en el punt de mira de França, que el va fer fora de les escoles administrades per París. Curiosament, però, després que Tunísia assolís la independència va entrar en una escola militar de França. Després va passar per l'acadèmia militar de Fort Bliss, a Texas.

En el terreny personal, Ben Ali s'ha casat dues vegades i és pare de sis fills. La seva dona actual, Leila Trabelsi, és una figura controvertida per la seva addicció a les compres –a expenses sempre del tresor públic.

El president tunisià que ha fugit va ascendir a general l'any 1979. Va servir com a ambaixador a Polònia i, poc després, va ser nomenat ministre de Seguretat Nacional i, posteriorment, d'Interior.

A la cartera d'Interior, Ben Ali va començar a fer-se una reputació d'home dur, especialment a mitjan anys vuitanta en la repressió dels islamistes, als quals va acusar de conspirar per derrocar el govern. Poques setmanes després que l'aleshores president Habib Bourguiba (de 84 anys) el nomenés primer ministre, Ben Ali el va declarar senil i el va fer fora amb un cop d'estat.

Institucions sota control

El fins ahir home fort de Tunísia ha dominat la política d'aquest país a través del partit Assemblea Constitucional Democràtica, que, alhora, controlava el Parlament i els llocs clau de l'estat i dels governs locals. El dictador va aconseguir perpetuar-se en el càrrec gràcies a uns canvis constitucionals fets a mida que li van permetre derogar la limitació de la permanència en el càrrec a dos mandats. Teòricament, el govern permet que hi hagi algun partit opositor, però sota unes regles molt estrictes per evitar que es posi en qüestió el poder del mandatari. El seu partit controla la majoria dels escons al Parlament tunisià.

La manca de democràcia del règim de Ben Ali ha estat denunciada en nombroses ocasions per grups de defensa dels drets humans, com Amnistia Internacional. L'organització denuncia les “restriccions en la llibertat política, l'ús de la tortura, l'empresonament de dissidents i la persecució de periodistes i defensors dels drets humans”.

Ben Ali va poder anar trampejant les crítiques gràcies a algunes millores com ara les assolides en matèria de drets de les dones i a l'estabilitat econòmica dels darrers anys, encara que estigués tacada de corrupció governamental i de nepotisme generalitzat.

23
anys
ha estat en el poder Zine al-Abidine Ben Ali.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.