Xavier Trias passa a l'atac en vista de l'“efecte Tura”
L'aspirant de CiU retreu a la socialista que vulgui ser alcaldessa de Barcelona i continuar residint a Mollet del Vallès
L'exconsellera rebutja que el pròxim batlle hagi de ser el cap de llista més votat
Guanyi o perdi les eleccions primàries al PSC el pròxim 19 de febrer, la irrupció de Montserrat Tura en la cursa per l'alcaldia de Barcelona ha trastocat el guió de la precampanya de totes les formacions polítiques, més enllà de la immediata amenaça que significa per l'actual alcalde, Jordi Hereu. El candidat de CiU, Xavier Trias, va trencar ahir la neutralitat en la que s'havia situat davant el combat entre els dos aspirants socialistes passant a l'atac contra l'exconsellera d'Interior i de Justícia, el mateix dia que Hereu pronunciava la seva última i transcendental conferència programàtica pel mandat. Trias va carregar directament contra el taló d'Aquil·les de qui es podria convertir en el seu gran obstacle per assolir, després de vuit anys de feina a l'oposició, la vara de primera autoritat de la capital catalana: el fet que Tura visqui i vulgui continuar residint a Mollet del Vallès. “És com a mínim original, i trobo més original que digui que hi continuarà vivint. Ella mateixa”, li va etzibar. Trias va arribar a defensar Hereu en el desafiament que li ha llançat Tura i que, en opinió de l'alcaldable de CiU, s'inscriu en un dels “invents” de la direcció del PSC per evitar perdre el poder a Barcelona: “És una lluita interna en contra del candidat que és l'alcalde de la ciutat”.
La reacció de Trias té molt a veure amb l'enquesta que ahir van difondre La Vanguardia i RAC-1, realitzada entre dimecres i divendres de la setmana passada, i que assenyala que amb Tura com a cap de llista els socialistes guanyarien un regidor (de 14 a 15) i quedarien a un pas de CiU (16) en la contesa de maig, mentre que si Hereu repeteix, la victòria de la federació seria per golejada (19 a 10). El mateix sondeig indica que el 64,9% dels votants del PSC en les eleccions locals del 2007 desitgen que Tura sigui la candidata. Tan sols un 24,3% es decanten per la continuïtat d'Hereu.
Emparada per les dades d'aquesta mostra, l'actual secretària segona de la mesa del Parlament va alçar ahir el llistó de les seves pretensions en els comicis del 22 de maig (sempre que primer obtingui el favor dels afiliats del partit) i va apuntar que aspira a una victòria propera a la majoria absoluta. Tura va defugir parlar d'hipòtesis sobre una futura sociovergència a l'Ajuntament. En canvi, va deixar entreveure que es mostra inclinada a reeditar les aliances amb les altres forces d'esquerres (ICV-EUiA i ERC) quan va refusar la proposta llançada per Trias que el pròxim alcalde sigui el cap de la llista més votada. “La llei electoral permet que les majories que es poden configurar al Parlament o als plens siguin la suma de les voluntats populars”, va puntualitzar. Conscient del risc al qual s'enfronta, el candidat de CiU no va amagar que les seves possibilitats d'arribar a l'alcaldia comporten obtenir més regidors que el “tripartit”.
Els col·laboradors de Jordi Hereu van considerar “desmesurades” les oscil·lacions de l'enquesta, en funció de si el candidat del PSC és l'alcalde o l'exconsellera, tot i admetre que Montserrat Tura ha aconseguit suscitar una gran expectació inicial amb la decisió de forçar unes inèdites primàries a les files socialistes.