Política

Amb l'objectiu oposat

El Baix Camp és de CiU, tot i que mai no ha aconseguit l'alcaldia a Reus, que ara espera obtenir tenint en compte els bons resultats de les eleccions al Parlament

El PSC vol entrar als municipis més petits i el PP presentarà llistes per al 95% de la població

ERC i ICV són cautelososja que els primers volen mantenir alcaldies i els segons, regidors

Els resultats obtinguts en les eleccions al Parlament del 28-N han desfermat l'eufòria de CiU, encara que es tracti d'una comarca que tradicionalment ja ha sigut fidel a la ideologia, sobretot als nuclis de població petits i mitjans.

A Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Josep Castellnou, que fa més de tretze anys que és alcalde, encarà no té decidit si es tornarà a presentar, en espera que el mes que ve es reuneixi el comitè local de CiU, però hi ha aconseguit mantenir l'hegemonia, com també Josep Maria Tost a Riudecanyes. A Riudoms, Josep Maria Cruset (CiU) s'ha estrenat en el càrrec aquest mandat. Amb 35 anys és l'alcalde més jove de la comarca i li han quedat tan bones sensacions que vol repetir perquè “la gestió a llarg termini requereix més d'un mandat per materialitzar tots els projectes” de govern, sobretot en una situació econòmica tan delicada com l'actual. No obstant això, assegura que ara l'Ajuntament gaudeix de “bona salut” i que el nivell d'endeutament és molt baix. Cruset va rellevar Josep Maria Vallès, que feia setze anys que era al capdavant de l'administració local. El paradigma de tot plegat es dóna, però, a l'Argentera, on Lluís Maria Castellví no té competidor. És un dels alcaldes més veterans de la comarca: fa 24 anys que ocupa aquest càrrec, però en fa 28 que es dedica a la política municipal. També ha estat president comarcal de CiU durant temps i als 52 anys encara no se li ha acabat la corda. És per això que, tot i que renovada, continuarà encapçalant la llista electoral. A les Borges del Camp, que en aquestes eleccions guanyarà regidors, CiU també sempre hi mana, però tampoc tots els resultats han sigut tan agradables: cal recordar que a l'Aleixar la federació va perdre en les últimes eleccions, i ara és ERC qui ocupa l'alcaldia.

La federació té actualment 107 regidors, respecte als 71 del PSC, i aquesta tònica s'ha donat des de les primeres eleccions democràtiques l'any 1979. La distància en representants als ajuntaments va permetre a la federació mantenir la presidència del Consell Comarcal fins al 2003, quan es va haver de pactar amb ERC per preservar-la. Va ser aquest mateix partit, però, que el 2007 va forçar un canvi d'orientació política en el si de l'organisme comarcal, i va acabar donant suport al PSC, que ara hi mana amb Josep Masdeu al capdavant, també alcalde de la Selva del Camp.

CiU ja té la feina feta, o gairebé, i només li cal preservar les alcaldies que ja té. Potser per això té la vista fixada a aconseguir la més important pel que fa al nombre d'habitants, la de Reus, la capital, que des de sempre se li ha resistit. En aquest cas, Carles Pellicer hi repetirà com a cap de llista.

Els municipis grans són del PSC

Al PSC li passa al revés. El partit reconeix que li costa “arribar als municipis mitjans i als més petits” i, en aquest sentit, preparen l'assalt a Riudecanyes, on en les últimes eleccions no van presentar llista, segons va explicar el cap comarcal, Ernest Aymamí. Sigui com vulgui, l'Ajuntament de Reus, ciutat capital, ha sigut des de sempre feu socialista. I precisament a això s'aferra l'alcalde, Lluís Miquel Pérez, que després de dotze anys es veu amb forces per tornar a encapçalar la llista, tot i que l'executiva local no es pronunciarà fins a finals de febrer. A Pérez l'avala un projecte de ciutat ferm, però per poder repetir és conscient que cal treballar amb un nou programa que entusiasmi malgrat les dificultats econòmiques. Tot i que “les circumstàncies polítiques són més complexes que abans”, assegura que està motivat per afrontar nous reptes, sobretot després d'haver aconseguit transformar l'economia de la ciutat amb la creació del Tecnoparc, un sector dedicat a la promoció de les noves tecnologies i a les empreses especialitzades en nutrició i salut.

El PSC també mana a la segona ciutat més gran del Baix Camp, tot i que com a Reus ha necessitat el suport d'altres formacions. Robert Benaiges és alcalde de manera continuada a Cambrils des del 2003 gràcies a un pacte amb ERC i ICV, però del 1997 al 1999 ja havia ocupat el càrrec juntament amb CiU. Mai cap partit polític ha aconseguit la majoria absoluta, i els successius governs han estat marcats per mocions de censura, o bé hi ha hagut governs de coalició que no han deixat treballar amb tranquil·litat, va expressar Benaiges, que confia repetir com a cap de llista. Els socialistes també volen conservar alcaldies com ara la de la Selva del Camp, on es guanyaran regidors, igual que a Mont-roig del Camp. Fran Morancho hi ha aconseguit proporcionar estabilitat, tant política com social, després de vuit anys de convulsió política, gràcies a un pacte quadripartit.

El PP, amb llista al 75% de pobles

El Partit Popular encara no ha aconseguit penetrar en la població del Baix Camp, on no governa a cap ajuntament, ni en solitari ni sota cap pacte, i on té regidors només a Reus, Cambrils i Mont-roig del Camp. Ara, però, agafa embranzida: l'estratègia dels populars és molt més agressiva i s'estan preparant per irrompre en l'escena política de la comarca. Treballen per presentar llista al 75% dels municipis (que equival a arribar al 95% de la població): confien entrar a ajuntaments com ara el de Castellvell del Camp, la Selva del Camp, les Borges del Camp, Riudecanyes, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant i Vinyols i els Arcs.

ICV i ERC, conservadors

D'altra banda, ICV té representació a Reus, Cambrils, Botarell, les Borges del Camp i Mont-roig del Camp, i les seves previsions no van més enllà de mantenir les llistes en aquests municipis, on “s'ha fet molt bona feina”, va dir el cap comarcal, Salvador Matas. La solidesa de CiU i el PSC es contraresta amb ERC, que aspira a mantenir les alcaldies que ja té a Almoster, Arbolí, l'Aleixar, Colldejou i Vilaplana. Per a les pròximes eleccions, les diferents formacions polítiques són conscients que s'haurà de continuar treballant per reduir les distàncies socials motivades per l'actual context de crisi reforçant les polítiques destinades als més desafavorits.

107
representants.
CiU té presència als ajuntaments de la comarca amb aquests regidors.
71
regidors.
Són els que va aconseguir el PSC en les eleccions del 2007.
47
edils.
Els va aconseguir ERC en els comicis passats i ara aspira a mantenir-los.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

Brussel·les proposa a Londres la lliure circulació dels joves entre la UE i el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona