Política

El govern planteja a l'Estat rendibilitzar grans hospitals

Mas-Colell reclama la titularitat de la Vall d'Hebron, Bellvitge i Can Ruti, que encara són de la Seguretat Social, per fer-hi operacions financeres

Demana que Madrid mostri la seva “confiança” autoritzant emissions per al març

Està en el ventall de propostes del pla de reequilibri que el govern va entregar ahir al Ministeri d'Economia: la rendibilització dels grans hospitals. El conseller Mas-Colell es va mostrar convençut que la Generalitat podrà ajustar el deute a l'1,3% del PIB que exigeix el Consell de Política Fiscal i Financera si, amb el pla ja a la mà, l'Estat fa una “mostra de confiança” avenint-se a les propostes de l'executiu d'Artur Mas. La dels hospitals s'afegeix a la demanda que Madrid garanteixi, com a mínim, els ingressos de l'any passat i que compleixi, per tant, amb el pacte de finançament, incloent-hi el fons de competitivitat. La Generalitat ja s'ha compromès a retallar un 10% el pressupost i espera que el govern espanyol l'autoritzi a endeutar-se.

Mas-Colell, que té fil directe amb el Ministeri d'Economia, ha plantejat al govern espanyol que li cedeixi de la titularitat d'edificis de grans hospitals per fer una operació financera similar a la hipoteca. En dret civil català, se'n diu cens emfitèutic. Però també és coneguda com a lease-back. A la llista, hi ha els de la Vall d'Hebron, Bellvitge i el Germans Trias i Pujol, conegut com a Can Ruti. Encara que fa trenta anys que la Generalitat exerceix els serveis d'aquests centres, la propietat no ha estat mai traspassada. Segons va assenyalar el conseller en una entrevista a Catalunya Ràdio, per raons “misterioses” pertany a la Seguretat Social.

Mas-Colell també espera el vistiplau de Madrid perquè la Generalitat emeti deute al febrer o al març, i que pugui fer-ho a llarg termini. És a dir, amb l'horitzó de més d'un any, per evitar que es repeteixi el “patiment” anual.

De la precària situació de les finances de la Generalitat en van parlar precisament ahir Artur Mas i el rei. El president de la Generalitat i Joan Carles I van tenir la seva primera reunió institucional al Palau de La Zarzuela. Mas va explicar al monarca el contingut del pla de reequilibri i l'objectiu del govern de plantejar al pròxim executiu espanyol un model de finançament similar al concert basc. La tesi de Mas és que, tot i que la crisi l'ha agreujat, el problema de les arques catalanes és estructural.

El president també va expressar al rei la seva preocupació pel retrocés en l'autogovern que ha provocat la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut. De tot plegat, en parlarà dilluns amb José Luis Rodríguez Zapatero. Abans, però, Mas s'ha volgut reunir amb el rei.

Seria bo per tots que la Generalitat rebés una mostra de confiança del govern central
Andreu Mas-Colell
CONSELLER D'ECONOMIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.