Política

La Terreta vol ser el municipi 948 de Catalunya

El proper 8 de maig es farà un referèndum per decidir si els 15 nuclis d'aquesta zona deixen de pertànyer a Tremp

L'associació de veïns del territori demana poder decidir i gestionar els seus propis recursos

Els veïns de la Terreta volen deixar de pertànyer al municipi de Tremp i, per aquesta raó, han convocat un referèndum popular el proper 8 de maig.

Les opcions que es donaran a escollir als veïns seran quatre: convertir-se en municipi propi, ser una entitat menor descentralitzada (EMD) de Tremp, ser una entitat menor descentralitzada de Pont de Suert o seguir com estan. El promotor d'aquesta idea és l'Associació de Veïns de la Terreta.

Tant l'alcalde de Tremp, Víctor Orrit, com el de Pont de Suert, Albert Alins, veuen molt complicat que puguin convertir-se en un municipi. Orrit ha dit que no els posarà pals a les rodes si volen marxar de Tremp i Alins veu difícil que puguin gestionar el 15 nuclis d'aquesta zona.

Els veïns de la Terreta ja van fer una consulta popular el passat 25 d'abril per decidir si segregar-se o no del municipi de Tremp. Dels 65 vots emesos, un total de 60 van ser afirmatius i la participació es va situar sobre el 60%.

El futur administratiu

Per la seva banda, el president de l'Associació de la Terreta, Carles Pasqual, ha explicat que aquesta nova consulta ha estat demanada pels veïns per escollir el futur administratiu. Pasqual ha sentenciat que el pitjor que els podria passar és quedar-se com estan dins el municipi de Tremp i ha argumentat que les realitats de Tremp i la Terreta són molt diferents i que des de Tremp els tenen molt poc en compte.

Pasqual ha explicat que el que volen aconseguir és gestionar des del territori els seus propis recursos i decidir quines són les inversions necessàries per la zona.

Orrit ha dit que no té constància formal de cap consulta i sí de la voluntat d'un determinat col·lectiu de segregar-se de Tremp i crear un municipi propi. L'alcalde de Tremp ha explicat que Governació ja els ha informat que és impossible que es puguin convertir en un municipi més de Catalunya i, pel que fa a ser EMD de Tremp o Pont de Suert, ha dit que és un tràmit llarg i que cal el vistiplau del municipi de sortida, el d'arribada i el de Governació. Orrit ha reconegut algunes de les mancances d'aquesta zona i ha explicat que el problema i seguirà sent si marxen a un altre municipi.

L'alcalde de Pont de Suert ha dit que el seu municipi té una situació difícil amb 25 nuclis agregats i que no s'han plantejat la incorporació de més pobles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.