Política

CiU encara no sap qui liderarà el partit

L'únic partit que ha confirmat el seu candidat és el PSC. La federació de CiU, que domina al poble, es continua barallant

Manel Carrera va ser alcalde de Puigdàlber durant dotze anys sota la sigla de CiU però les diferències amb la direcció comarcal del partit, segons va explicar ell mateix, el van “obligar” a dimitir. Aleshores es va convertir en alcalde per l'agrupació independent IUP, que va muntar ell mateix per presentar-se a les eleccions del 2003. Des de llavors la ferida a la casa gran de CiU no para de sagnar. A més de complicar la governabilitat del poble durant aquest mandat –els militants d'Unió es van aliar a IUP i els de CDC a CiU i van obtenir un empat tècnic el 2007– l'enemistat està enterbolint la precampanya electoral. Quan falten menys de 73 dies perquè hi hagi les eleccions, CiU encara no ha decidit el cap de llista perquè intenta reconciliar-se i fer una llista conjunta i no és fàcil. Els de CDC volen que sigui Pere Ferrer, l'exalcalde, el que els representi i els d'Unió volen David Masdeu, líder d'IUP i alhora copresident de CiU a l'Alt Penedès: perquè és el president d'UDC.

La federació comarcal, incapaç de posar-se d'acord en un problema que va generar sol CDC i que ha acabat convertint-se en un torcebraç entre CDC i UDC, ha anat a trucar a la porta de la direcció nacional a la recerca de “seny”, un terme que utilitza cada bàndol i també socis però amb diferents arguments i justificacions. La federació sap que si soluciona els seus problemes guanyarà les municipals de molt, però allargant aquesta situació i presentant-se separats pot passar qualsevol cosa.

L'únic partit que de moment ja ha fet oficial el seu candidat és el PSC, que torna a presentar Harald Ebinger, una carta segura, que ha estat els quatre anys al govern local, primer amb CiU i després amb l'IUP. Es presenta com la víctima de les disputes de la federació i amb l'aval de la feina del mandat. La resta dels partits continuen fent esforços per trobar candidats i recollir beneficis de les disputes però de moment no troben veïns disposats a implicar-se en política. Al poble hi viuen 508 habitants, té el terme municipal més petit de Catalunya i un deute municipal que l'obligarà a estrènyer-se el cinturó fins al 2022 a causa d'una sentència judicial.

LES CLAUS
Moció de censura.
La cap de llista de CiU, Maria Elias, va començar ocupant el despatx d'alcaldia però dos anys després abandonava el càrrec i passava el bastó a Pere Ferrer. La situació d'inestabilitat política, per l'empat tècnic entre els dos partits majoritaris al poble, i els problemes econòmics van contribuir al fet que el llavors soci del govern de CiU, el socialista Harald Ebinger, després d'haver-se sentit menystingut i haver estat expulsat del govern local, pactés una moció de censura amb el cap de l'IUP, David Masdeu, que ha estat alcalde fins ara. Segons amb qui es parla al poble, la moció va ser bona o dolenta i afectarà positivament o negativament els seus impulsors.
Situació econòmica.
Una sentència del Tribunal Suprem, que va obligar l'Ajuntament a pagar un deute i pel qual haurà de mantenir a ratlla i sota vigilància el seu pressupost municipal fins al 2022, limitarà molt les promeses electorals dels partits que finalment es presentin. L'actual alcalde, David Masdeu, diu que ja té el programa electoral definit. Ara falta saber amb quin partit anirà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona