Política

Por, escassedat i talls d'energia

Moltes empreses i oficines continuen tancades a Tòquio, i els prestatges de les botigues cada cop estan més buits

Falta gasolina, hi ha restriccions del subministrament elèctric i se suspenen línies de tren

Al'estació de Shinbashi, a Tòquio, ahir al migdia un grup de passatgers observaven en silenci una pantalla de televisió mentre esperaven que es reprengués el servei del ferrocarril, suspès temporalment. A l'informatiu, hi entrevistaven un expert que valorava els riscos de la segona explosió a la planta nuclear de Fukushima.

Al quiosc de la plaça del costat de l'estació, els titulars a tota pàgina coincidien amb l'alerta: “Explosió al rector número tres”. I és que els habitants de la capital van àvids a la recerca d'informació. La televisió funciona, però hi ha moltes empreses, oficines i botigues que continuen tancades. Tot i això, n'hi ha algunes d'obertes, la majoria amb els prestatges mig buits o buits del tot. L'escassedat es comença a notar perquè el pànic ha fet que alguns ciutadans (tot i que s'esforcin a conservar la calma fent cues pacients) s'hagin dedicat a acaparar aliments.

Entre les carències, a Tòquio també és evident que cada vegada costa més obtenir gasolina i, en alguns barris, hi ha talls del subministrament elèctric, que està previst que s'allarguin durant algunes setmanes.

De fet, si no fos per la crisi a la central nuclear i la incertesa de les seves conseqüències, la capital podria tornar aviat a la normalitat. Tot i que s'augura complicada, la recuperació està en marxa.

Començar de nou

Els japonesos saben com conviure amb els desastres naturals, malgrat que el terratrèmol i el tsunami que va provocar hagin fet víctimes i danys dels quals és massa d'hora per fer-ne el retrat exacte. “Hem de començar de nou. Potser alguns se n'han anat, però de vegades no tens altra opció que quedar-te i val més tornar a la feina com més aviat millor”, explica un economista de la capital, de 31 anys, que té una parella d'amics amb un nen petit que “han decidit anar-se'n als EUA”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.