Política

L'OMS afirma que no hi ha proves d'“extensió significativa” de radiació fora del Japó

El representant de l'OMS a la Xina demana que es posi fi als rumors que afirmen que hi ha un núvol de radiació per l'Àsia

De moment no hi ha proves que s'hagi produït una extensió significativa de la radiació fora del Japó arran dels problemes que tenen tres centrals nuclears del país com a conseqüència del terratrèmol i el posterior tsunami del divendres passat, segons ha informat avui l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

El representant de l'OMS a la Xina, Michael O'Leary, ha dit en un comunicat que aquest organisme de l'ONU vol “assegurar als governs i als ciutadans que en aquest moment no hi ha proves de cap extensió internacional des de les instal·lacions nuclears”.

“Han circulat rumors a través de missatges de text i altres mitjans sobre un amenaçador núvol de radiació que s'estén per Àsia i més enllà des les instal·lacions nuclears danyades de Japó”, afirma a la nota, que demana que “es posi fi a aquestes rumors, que són perjudicials per a la moral pública”.

Un missatge de mòbil que ha estat circulant i que suposadament es basava en una notícia difosa per mitjans de comunicació advertia de l'arribada imminent de la radiació a les Filipines i aconsellava a la gent que no estigués en contacte amb la pluja i que es posés iode al coll.

També ha saltat l'alerta a la Xina, on molts usuaris de la xarxa social Weibo, similar a Twitter, han expressat la seva desconfiança en les informacions que indiquen que estan fora de perill. Molts diuen que les rumors han dut a un augment de les vendes de iode i mascaretes a les farmàcies de Pequín i Xangai.

O'Leary indica que els experts radiològics de l'OMS estan treballant amb les autoritats japoneses i amb l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA) per observar i avaluar la situació.

“Els experts comparteixen la preocupació del Japó per la situació” de la central Fukushima-1, però “basant-se en la informació disponible fins a la data, l' OMS creu que actualment no existeix un risc important per a la salut humana per a les persones que viuen fora de la zona d'exclusió d'un ràdio de 30 quilòmetres”.

Diversos treballadors de Fukushima-1 han hagut d'allunyar-se de la planta temporalment avui a causa de l'augment dels nivells de radiació, però les tasques per intentar impedir la fusió del nucli dels reactors s'ha reprès ràpidament. Poc abans, s'havia produït un altre incendi en la central, que ha emès nivells baixos d'una radiació que ha afectat a Tòquio en les últimes 24 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Antimonàrquics recorden a la FPdGi i la Casa Reial el dret de protesta

LLORET DE MAR
estat francès

Triomf independentista a Nova Caledònia

barcelona
parlament europeu

La nova aliança d’Orbán reuneix els suports per constituir-se com a grup

barcelona
política

Illa vol resoldre el problema de l’habitatge amb ERC i els comuns

barcelona
política

“Fem el camí més curt”: Llach presenta al Canet Rock la samarreta de la Diada

barcelona
estat francès

La participació al migdia a les legislatives és del 26,63%, la més alta des del 1981

barcelona
Memòria democràtica

Reparació jurídica a 21 represaliats pel franquisme al Penedès

Barcelona
estat francès

En marxa la segona volta de les legislatives franceses

barcelona
política

Junts, ERC, Òmnium i l’ANC es reuneixen a Waterloo per l’amnistia

barcelona