Política

Xavi Martí

Alcaldable de la Plataforma Independent Cambrilenca (PLIC)

“Els grups de l'oposició no tenim cap pacte tancat”

Xavi Martí, que encapçalarà la Plataforma Independent Cambrilenca (PLIC) per tercer cop consecutiu, diu que pel partit seria un èxit repetir els 4 regidors que van assolir el 2007

Per elaborar el programa, han obert les portes del local de la formació per tal que els veïns s'hi adrecin i els transmetin les seves propostes i inquietuds

Una doctrina “propera”.
Per entendre's amb qualsevol altra formació, el número 1 de la PLIC diu que els eixos indispensables que hauria de defensar aquest altre grup són la contenció econòmica, la priorització de la seguretat ciutadana, el potenciament de la sanitat i l'educació, l'ajuda a la gent gran i les persones més desfavorides, i una política transparent, ja que la PLIC proposarà fer una auditoria a l'Ajuntament. A aquests condicionants, hi afegeix la realització d'inversions en turisme i comerç i la contrac-tació, quan es pugui, d'empreses del municipi per afavorir l'economia local.
El proper mandat estarà marcat pel forat econòmic que ens ha deixat el tripartit al consistori

Proximitat, actitud, compromís, transparència i eficàcia. Sumant la primera lletra de cadascuna d'aquestes paraules, el candidat de la Plataforma Independent Cambrilenca (PLIC), Xavi Martí, evidencia que el terme resultant és “pacte”, que “és el que el grup vol adquirir amb els ciutadans”. Martí serà l'alcaldable per tercera vegada de la formació, que el 2007 va ser l'única que va créixer en vots.

Veu possible superar els quatre regidors que van assolir en els comicis passats?

Aquest és el nostre objectiu. Pretenem continuar sumant, però també volem tocar de peus a terra sabent quines són les nostres limitacions com a partit independent. Tot i això, la nostra trajectòria ha estat molt bona. Vam néixer fa vuit anys i en les primeres eleccions vam ser la segona força, junt amb CiU i el PP. I el 2007, ho vam tornar a ser, i aquest cop en solitari.

Prefereix parlar, doncs, dels possibles resultats amb cautela.

Per nosaltres, seria un èxit aconseguir una altra vegada quatre regidors. A partir d'aquí, si n'obtenim més, ja seria gairebé un escàndol.

Si l'oposició (la PLIC, CiU i el PP) sumés per conformar govern, seria partidari de tirar endavant aquesta coalició?

Dins la nostra formació, encara no hem fet cap valoració sobre possibles pactes. Hem d'esperar als resultats del 22 de maig, en què el poble decidirà quin tipus de govern vol. Evidentment, hem estat a gust amb l'oposició que s'ha fet conjuntament amb CiU i el PP, però no tanquem les portes a ningú. Estem oberts a parlar amb tots els grups.

Per tant, no hi ha cap acord previ tancat?

La PLIC l'únic pacte que té és amb el ciutadà de Cambrils.

Creu que el futur alcalde ha de ser de la força més votada?

No necessàriament. Per la mateixa regla de tres, durant les dues últimes legislatures, la PLIC ha sigut opció de govern i, en canvi, hem estat a l'oposició.

Com valora la gestió de l'equip de govern (PSC, ERC i ICV) des del 2003?

Han fet coses bé, com tirar endavant el projecte que Cambrils sigui seu de l'INEFC. En canvi, en els darrers 4 anys, la gestió econòmica que han dut a terme ha sigut un desastre total.

Què els reprovaria en aquesta qüestió?

En l'anterior mandat, es van vendre terrenys per valor de 30 milions d'euros. Això va originar que l'economia local estigués sanejada, però quan va començar la crisi no van aplicar una contenció de la despesa. Avui en dia, l'Ajuntament té un dèficit de 46 milions d'euros. La pròxima legislatura estarà marcada pel forat econòmic que ens ha deixat el tripartit.

Per què no van votar en contra de la renovació de la pòlissa de crèdit de 10 milions d'euros?

Ens vam abstenir per responsabilitat política. S'ha de garantir que el personal del consistori i els seus proveïdors cobrin. Entenem que les famílies no tenen cap culpa de la situació que hi ha creada a l'Ajuntament.

Han notat altres mancances?

La falta de diàleg i la proximitat que nosaltres defensem en les institucions que depenen de l'Ajuntament, com ara la policia local. Per moltes preguntes que vam formular a l'equip de govern sobre la crisi que hi va haver dins al cos el 2010, ens contestaven que no passava res, fins que va esclatar. En el nostre programa, incidirem en la seguretat ciutadana perquè és un principi de qualitat de vida.

Han començat a elaborar el programa?

Dilluns vam iniciar unes jornades de portes obertes a la seu del partit perquè la gent ens porti les seves inquietuds. També farem reunions amb entitats culturals, esportives i associacions de veïns per saber quines mancances tenen i conèixer les seves propostes.

En definitiva, per tant, una de les insígnies que ven la PLIC és posar la veu dels ciutadans en un lloc preferencial.

El que busquem a l'hora de conformar la llista són gent propera, que sàpiga escoltar i amb capacitat de solucionar problemes, dins les possibilitats que hi puguin haver. Aquesta és la nostra doctrina. La gent el que vol dels seus regidors és que siguin accessibles. Als ciutadans que més conec a títol personal fins i tot els he atès al restaurant que regento o a casa meva, on mai hem tancat les portes a ningú.

I, ja en l'àmbit personal, cap a quin model de ciutat li agradaria que s'encaminés el municipi?

Cambrils és una localitat turística. Hem d'intentar que sigui dinàmica, que no es converteixi en una ciutat dormitori. A més, no podem descuidar en cap moment les nostres arrels, ja que es tracta d'un poble pescador i també agrícola, que són les nostres postals a l'hora de vendre el nostre producte. Des de la meva visió particular, per a mi Cambrils és un poble gran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.