Política

Res no apunta cap a un canvi de rumb

PREMIÀ DE DALT. Joan Baliarda, que va assumir l'alcaldia fa gairebé disset anys, sembla tenir-ho tot de cara per tornar a guanyar les eleccions a la Meca del pujolisme

Cinc aspirants per a una sola cadira. Cinc candidats que dediquen els seus millors recursos per mirar de convèncer l'electorat i aconseguir l'alcaldia, com si tot fos possible. I, de fet, ho és. Però tot apunta que tornarà a ser Joan Baliarda qui, per cinquena vegada, guanyarà les eleccions a Premià de Dalt. Entre els rivals que volen fer-li ombra n'hi ha dos que repeteixen com a caps de llista i dos més que irrompen a la primera fila de la política premianenca. D'il·lusió no els en falta, però només un gran daltabaix de CiU en un feu pujolista els pot donar la victòria.

La fidelitat dels votants de Convergència i Unió (CiU) és inqüestionable. Amb quotes del 42% dels votants a favor seu i fregant la majoria absoluta, Joan Baliarda ha guanyat les darreres eleccions amb disset punts de marge respecte a la principal força de l'oposició, el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). Aquest premianenc de 61 anys tindrà com a repte principal mobilitzar els seus electors davant el risc que es quedin a casa pensant que el triomf ja està fet. Baliarda va assumir l'alcaldia l'11 d'octubre de 1994 i només la va haver de deixar durant un any i mig en què va estar a l'oposició per una moció de censura de la resta de partits polítics. “Hem tingut un mandat tranquil, hem fet molta feina i la situació de les arques municipals és envejable”, diu traient pit.

Un factor que podria amoïnar l'alcalde és la previsible concentració del vot d'esquerres en la figura del candidat socialista. Després del fracàs d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) en els darrers comicis, en què es van quedar sense representació al consistori per un sol vot, és previsible que una bona part dels seus votants acabin optant pel PSC. L'actual portaveu d'aquest partit en el ple de Premià, Jaume Cases, tornarà a ser el cap de llista amb un objectiu clar, “guanyar”: “Sabem que aquesta és una plaça complicada, però si ens presentem és amb aquesta intenció.” Els membres de la candidatura del PSC confien que el fet que ICV-EUiA no es presenti –el 2007 van obtenir 282 vots– els ajudi a guanyar més suport popular i pes en el ple. Sebastià Pujol, l'únic alcalde premianenc no convergent de l'era democràtica, no es vol mullar quan se li pregunta pels objectius d'ERC en aquests comicis. “Els resultats són imprevisibles”, diu. Qui sí que va fort és Adolfo Trobalón, el nou cap de llista popular. Concorrerà a les eleccions amb una llista totalment renovada que espera aconseguir tres o quatre regidors. L'altra cara nova d'aquestes comicis serà Montse Assens, que anteriorment havia estat la presidenta local d'ERC. Ara, però, es presenta amb un altre partit independentista, Solidaritat Catalana.

LES CLAUS
Mobilització:
Premià de Dalt és un feu tradicionalment convergent. La vinculació de l'expresident Jordi Pujol amb la vila es fa present a cada contesa electoral . Els votants hi són, la qüestió és mobilitzar-los prou per aconseguir una victòria plàcida.
La concentració del vot d'esquerra:
La retirada d'Iniciativa per Catalunya Verds després de les darreres eleccions, en què es van quedar fora del consistori per un sol vot, pot fer que bona part dels seus electors optin per votar el PSC, un fet que incrementaria les possibilitats del líder de l'oposició.
Il·lusió:
Els dos debutants, Trobalón i Assens, creuen que poden modificar el repartiment de regidors.
Joan Baliarda
CiU
L'incombustible alcalde es presenta a la reelecció per cinquena vegada avalat per la seva experiència
Jaume Cases
PSC
El candidat socialista, sol a l'oposició, aspira a guanyar les eleccions per forçar un canvi històric
Sebastià Pujol
ERC
És el tercer tinent d'alcalde i regidor de Cultura. El 2004 va impulsar la moció de censura que li va donar l'alcaldia temporalment
Adolfo Trobalón
PP
Assumeix la direcció dels populars després de l'adéu d'Ildefonso Fernández, fins ara segon tinent d'alcalde
Montse Assens
SI
L'antiga presidenta local d'ERC es presenta per primer cop per ser alcaldessa a les files de Solidaritat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat francès

La justícia anul·la l’expulsió de Ciotti i el manté com a líder dels conservadors

barcelona
Cimera del Grup dels Set

El G7 exigeix a la Xina i l’Iran que no donin suport a Rússia contra Ucraïna

Barcelona
guerra a europa

Els EUA rebutgen el pla d’alto el foc de Putin a canvi de territori a Ucraïna

barcelona
Regne Unit

Caterina de Gal·les reapareixerà en públic dissabte a l’aniversari del rei

Barcelona
guerra a europa

L’OTAN supervisarà l’ajuda i la formació militar per a Ucraïna

barcelona
guerra a europa

Zelenski arriba a Suïssa per a la Cimera de la Pau impulsada per Kíiv

barcelona
àfrica

Històric acord per a un govern d’unitat nacional a Sud-àfrica

barcelona
hongria

Alliberen l’activista antifeixista Ilaria Saris elegida eurodiputada

barcelona
Estats units

Un submarí dels EUA navega per Cuba coincidint amb la visita de la flotilla russa

barcelona