Política

MONTSERRAT BALLARÍN

REGIDORA D'EDUCACIÓ A L'AJUNTAMENT DE BARCELONA

“Cada protesta a la plaça Sant Jaume va minant CiU”

“Amb el govern de CiU tornarem a la doble via, uns aniran per autopista i uns altres per un camí de terra”

“L'any passat l'Ajuntament va fer ajustos sense disminuir els serveis públics”

El fet d'haver de pactar cada tema amb ERC ha tret protagonisme al govern

Montserrat Ballarín (Osca, 1968), regidora d'Educació els últims cinc anys, deixa l'Ajuntament aquest mandat per reprendre la trajectòria a la Universitat Pompeu Fabra com a docent de dret financer i tributari. Ballarín tancarà vuit anys al consistori, on va entrar el 2003, cridada per l'aleshores alcalde Joan Clos, i es va fer càrrec, durant el primer mandat, d'Hisenda i del districte de les Corts.

De què està contenta i de què no, a Educació?

Som la ciutat d'Espanya que podem presentar un balanç més positiu en educació. Ens havíem marcat fites en inversions i accions educatives i hem complert bé. En cinc anys hem doblat el nombre d'escoles bressol, hem incrementat un 20% els alumnes que fan formació professional, hem invertit en obres quatre vegades més que el mandat passat... Hem de millorar resultats educatius i fer una escolarització més equilibrada amb els nouvinguts.

Quan es desenllacarà la construcció d'escoles previstes?

Nosaltres el 2007 vam signar un conveni amb la Generalitat en què vam posar totes les obres noves que són competència seva. I al mateix temps, tot el que eren reformes, ampliacions, millores i manteniment de centres que estaven desfasats. Nosaltres hem complert, i en canvi, la Generalitat ha invertit menys de la meitat del que tenia previst.

Algunes no s'arrosseguen del tripartit?

El programa d'equipaments era 2008-2011. Entenem que encara hi ha temps. L'anterior govern va alentir la inversió, però teníem la garantia que compliria. Ara ens salten totes les alarmes quan ens arriben missatges de “ni una escola més”.

Quines retallades en Educació la preocupen més?

La sisena hora i els recursos a l'escola pública. Jo no sé si és bona o és dolenta la sisena hora, però si vols fer un sistema unificat han de tenir les mateixes hores l'una i l'altra. El Pacte Nacional per l'Educació del 2005 no va ser un caprici, va ser una necessitat d'un país que tenia uns resultats en educació pèssims com a conseqüència de 23 anys d'un govern de CiU que tenia la inversió més baixa per alumne de tot Espanya. Ara tornarem enrere, al sistema de doble via. Uns aniran per autopista i uns altres per un camí de terra.

Hi haurà un moment en què tots els pares tindran plaça on han triat?

Tenim un model, el de les àrees de proximitat, que funciona molt bé. Això ens ha creat també una pressió per garantir determinades escoles. I els conflictes són una mica provocats. El 91% dels nens van a l'escola que han triat de primera opció. Amb l'únic vot en contra del PP, el Consell Escolar de Barcelona va votar una resolució perquè es mantingués aquest sistema.

Si el mandat hagués anat diferent, la seva decisió de marxar hauria canviat?

No. La decisió la tenia presa des que vaig deixar la universitat. Em vaig plantejar un termini de vuit anys, un temps suficient per fer coses. Aquest mandat ha estat molt complicat, però és cert que ha estat una experiència, des del punt de vista polític, molt important.

La inestabilitat ha tacat massa l'acció de govern?

Quan estàs en política sempre tens aquesta sensació. Segurament aquest mandat s'ha accentuat aquesta sensació perquè han passat coses importants. Governar en minoria no ho havia fet mai l'Ajuntament. Haver de pactar cada tema amb ERC ha tret protagonisme al govern. S'ha parlat més dels pactes, de si ERC sí o no, que de l'acció de govern. Fas més del que aconsegueixes transmetre.

Com veu Hereu?

Molt motivat. Les primàries li van donar l'oportunitat per tornar a sentir l'escalfor de molta gent que l'estimava. És cert que no podem dir que ho farem tot, però hem de ser capaços de generar confiança.

Les retallades de CiU afavoreixen el PSC?

El projecte de CiU passarà a la història com el projecte de les retallades. Això vol dir desmantellar serveis públics. Si retallen i després abaixen els impostos, és evident que hi ha un desmantellament dels serveis públics. No sé si nosaltres pugem, però cada manifestació a la plaça Sant Jaume mina CiU.

Si governa el PSC no haurà de fer ajustaments també?

L'any passat vam fer un ajustament del 10% amb sacrificis de tothom, començant pels treballadors de l'Ajuntament, però també suprimint determinades figures... A l'Institut Educació vam retallar 17 persones. Vam fer una operació d'ajust però sense disminuir els serveis públics.

En cas de victòria del PSC, ‘sociovergència' o pacte d'esquerres?

Dependrà dels resultats. Sempre prefereixo un pacte amb l'esquerra. L'Ajuntament fa anys que governa així i m'agrada el model de ciutat a què ha donat lloc. Amb la Convergència que retalla pot ser difícil de pactar, però això depèn de la força que tinguem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.