Política

Sense cap majoria estable a l'horitzó

Aquesta legislatura que s'acaba s'ha caracteritzat per un canvi de cicle a Alcanar. Des de l'inici dels ajuntaments democràtics, dues grans famílies s'havien anat alternant al govern municipal, liderades respectivament per Javier Ulldemolins i Ricard Bort (PSC) i per Baptista Beltran (primer per ICV, seguidament per Apal i finalment per CiU), però el 2007 ERC va trencar aquesta alternança passant de ser la tercera força a convertir-se en el partit polític més votat, però amb només quatre regidors en un consistori de tretze. Això va forçar ERC a pactar amb CiU, en el que ha estat un pacte amb més pena que glòria, sense una entesa fluïda entre les dues forces polítiques. Això evidencia com són de difícils les relacions polítiques de portes endins del consistori, on a priori ningú sembla amic de ningú i on d'entrada el pacte més impossible seria el del PSC i CiU. L'alcalde i alcaldable d'ERC, Alfons Montserrat, defensa la seua gestió de govern i confia que el seu partit continue sent el més votat. “Hem dut a terme una activitat inversora molt gran amb més de cinquanta adjudicacions”, diu, i destaca com a obres importants la biblioteca municipal, la piscina coberta gairebé acabada i les obres per convertir en alberg l'antic convent dels Josepets. Són actuacions potents i és molt possible que ERC continue sent el partit més votat, però per contra és molt difícil que aconseguisca una majoria estable en un municipi tan fragmentat. En aquestes municipals es presenten sis partits, cinc dels quals tenen representació a l'Ajuntament. L'únic que no en té és el Partit Comunista del Poble de Catalunya, que possiblement restarà algun vot a Iniciativa Canareva i a ERC.

Una de les incògnites és CiU, que ha fet una renovació integral. Presenta com a candidat un jove empresari nascut a Masdenverge, Ivan Romeu, i dels tres regidors actuals només manté l'històric Baptista Beltran, de número 4. Romeu tot i que el seu partit ha compartit govern amb ERC els últims tres anys, retrau al govern local haver executat “actuacions d'aparador” i no haver aplicat polítiques que activen i diversifiquen l'economia local.

L'altra incògnita serà el PSC, el seu candidat, Ricard Bort, té pendent un judici per prevaricació pel tema de les multes condonades i el fiscal li demana nou anys d'inhabilitació. Bort diu que això no afectarà els seus electors i aspira a recuperar l'alcaldia per al PSC, que en les municipals anteriors va perdre dos regidors. Al govern, el responsabilitza de no haver fet res per impulsar infraestructures com ara el passeig marítim nord i un vial de connexió entre Alcanar i les Cases. Pel candidat del PP, Josep Beltran, és inacceptable que després de vuit anys no s'haja desencallat el polígon industrial dels Campets, que fa vuit anys que està aturat. Per la seua banda, el candidat d'Iniciativa Canareva, Joan Matamoros, reclama més transparència i més participació ciutadana en les actuacions del consistori.

De tretze a disset regidors
En superar els 10.000 habitants, Alcanar també creix en nombre de regidors. Passa de tretze a disset, el que ha obligat a fer algunes reformes a la sala de plens.
LES CLAUS
Prop de 800 aturats.
CiU, el PP i el PSC diuen s'haurien de potenciar les polítiques de creació d'ocupació i de diversificació econòmica.
Polígon Campets.
L'oposició retrau al govern que no l'haja posat en marxa. El govern diu que està a punt de desencallar-se.
Judici per prevaricació.
El candidat del PSC s'enfronta a un judici per prevaricació, però diu que no influirà en les eleccions.
Alfons Montserrat
ERC-AM
Economista de 52 anys, va entrar a l'Ajuntament el 1999 i ha estat alcalde els últims cinc anys.
Ivan Romeu
CiU
S'estrena de candidat i de polític. Gestiona diverses empreses i només té 32 anys.
Ricard Bort
PSC-PM
Funcionari de justícia de 43 anys, va entrar al consistori el 1999 i va ser alcalde tres anys, del 2003 al 2006.
Josep Beltran
Partit Popular
Llicenciat en informàtica de 52, és la quarta legislatura que es presenta de candidat amb el PP.
Joan Matamoros
Iniciativa Canareva-Entesa (IC-E)
Fa tres anys que és regidor, després de substituir l'anterior candidat. Té 50 anys i és director d'escola.
Pere Pérez
Partit Comunista del Poble de Catalunya
Treballador d'Antaix, té 48 anys i es presenta per representar els que no tenen veu al consistori.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.