MARC SOLSONA
ALCALDE DE MOLLERUSSA I CAP DE LLISTA DE CIU
“Hem de retornar el prestigi a Mollerussa”
Durant aquest mandat tothom ha actuat de la millor manera que ha sabut, nosaltres hem fet un pas endavant per donar estabilitat a l'Ajuntament en el darrer tram
Crearem un patronat per fer una gestió econòmica més eficient dels equipaments i serveis culturals i esportius
Marc Solsona, de 35 anys, és regidor a Mollerussa des de l'any 1999. Els primers quatre anys va ocupar la regidoria de joventut, a continuació va ser primer tinent d'alcalde i durant aquest mandat ha liderat l'oposició fins que el mes de gener d'aquest any va ser escollit alcalde en un pacte d'urgència entre CiU i ERC arran de la renúncia del PSC a governar en el tram final de mandat pel bloqueig de les decisions econòmiques.
Quin balanç en feu, del mandat?
Nosaltres vam començar a l'oposició i des d'aquesta posició vam intentar donar suport a l'acció municipal. En més d'una ocasió hem votat amb el govern, en diferents coses que pensàvem que eren positives. L'hivern del 2010, però, se'ns planteja la necessitat d'aprovar un crèdit de 4,2 milions d'euros que hipotecaria actuacions futures. Nosaltres no ens neguem, però demanen que això sigui analitzat entre els tres partits de l'Ajuntament, sense precipitació. Però el govern ens planteja la situació com una urgència, que si no es fa llavors ja no es podrà fer més endavant i que llavors no podran cobrar els proveïdors. I ha resultat que això no era cert, només accedir a l'alcaldia, al cap de pocs dies tinc sobre la taula un informe que diu que és perfectament possible demanar aquest crèdit o d'altres durant el 2011. Ara estem treballant en reconduir la situació: primer una auditoria que ens digui exactament on som, i després poder prendre les decisions encertades.
En aquesta crisi, doncs, no tothom ha actuat bé?
Crec que durant aquest mandat tots hem actuat de la millor manera que hem sabut. Un partit no s'ha vist capaç de mantenir-se al govern, i uns altres hem fet un pas endavant per intentar donar estabilitat fins a les eleccions.
Com es dóna estabilitat?
Fixant prioritats. I la primera ha estat demanar una auditoria, parlar amb les entitats financeres per recuperar la confiança i estudiar diferents fórmules de crèdit, i renegociar amb proveïdors que almenys ens puguem estalviar alguns dels interessos que podrien reclamar. Es tracta de donar confiança a tots aquests actors per tal que puguem tirar endavant. I això es fa amb estabilitat política, documentació objectiva i pau institucional.
És possible, la pau institucional, després d'un mandat tan complicat?
Mollerussa no es pot permetre el luxe de perdre més temps en disputes i confrontacions. La gent no entendria que en aquesta situació no fóssim capaços de treballar plegats en un la recuperació econòmica.
I vostès, no podien haver arribat a la conclusió de fer govern molt abans, en lloc de deixar al PSC en minoria durant mig mandat?
Nosaltres fins als darrers cinc mesos havíem estat fent una oposició responsable, i quan el govern diu que no vol seguir, ens hi hem posat per responsabilitat. Cal tenir en compte que el lideratge per arribar a acords correspon a qui governa. Nosaltres estem molt oberts a col·laborar. De fet, hem mantingut el director de la fira, que ara és el cap de llista del PSC, perquè la nostra voluntat política és tirar això endavant sense partidismes.
El pacte actual de CiU amb ERC és fàcil que es repeteixi després de les eleccions, si l'aritmètica ho permet? O aspiren a governar sols?
La ciutadania parlarà. Nosaltres ens presentem per fer un bon resultat i per poder treballar amb tranquil·litat. Un cop hi hagi el resultat, veurem quina és la millor manera per poder tirar endavant les nostres propostes.
I què proposa vostè per als pròxims quatre anys?
Tres coses bàsiques: primer, recuperar el prestigi perdut per a Mollerussa. Després, redreçar la situació econòmica. I tercer, treballar per un ajuntament que no abandona i que dóna la cara. No anem a buscar culpables, tots els grups tenim experiència de govern i ens hi haurem de posar forts.
Es pot redreçar la situació financera de l'Ajuntament en plena crisi econòmica general?
És clar que sí.
Com?
Ara gastem massa del que ingressem. Això s'arregla de dues maneres: incidint sobre les despeses, o aconseguit més ingressos. Nosaltres no estem per incrementar impostos, i menys encara en una situació de crisi que castiga als ciutadans i a les empreses. Per tant, hem de treballar sobre les despeses, hem de reduir allò que gastem de més, no fer res que no es pugui pagar. Hi ha serveis que es poden oferir d'una altra manera. També ens hem de plantejar aquells serveis que hauria de donar altres administracions. La nostra prioritat ha de ser ara pagar als proveïdors i oferir els serveis bàsics que ofereix un ajuntament. Amb la resta, queda marge per actuar en la reducció de la despesa.
Vol dir que hi ha serveis no essencials com la piscina municipal o l'escola de música que cal reduir?
No, el que hi ha és marge per gestionar-los d'una manera més professional i que permeti reduir despesa de l'Ajuntament. És el cas dels equipaments culturals i esportius. Nosaltres proposem que es gestionin a través d'un patronat municipal de manera que ja no serà despesa directa de l'Ajuntament i es permetrà acords de patrocini i gestió dels espais que permetin més estalvi.
Serà més car, anar a la piscina?
No exactament, amb els teatres municipal, el museu dels vestits de paper o la piscina municipal i altres equipaments es poden fer fórmules d'autofinançament que no signifiquin que l'usuari n'hagi de pagar més, però sí que es puguin aprofitar els espais per a activitats que ajudin a finançar el futur patronat.
Un patronat amb diner privat?
No, sense capital extern. Seria un organisme municipal, en la qual poden haver fórmules de col·laboració privada com ara els patrocinis, però sota control municipal i orientat al seu autofinançament.
Quan parla de recuperar el prestigi, a què es refereix?
A l'orgull de ser de Mollerussa. Darrerament hi ha hagut un discurs negatiu. Als ciutadans no els agrada veure com Mollerussa surt als diaris perquè no pot pagar la llum. Pitjor que no pagar la llum és dir-ho. Nosaltres volem recuperar l'orgull de ser de Mollerussa, posar èmfasi en allò de positiu que tenim i que és molt, que és la nostra gran activitat de serveis i industrials, som un de les ciutats més ben situades i més actives de Ponent i que ha liderat un gran creixement en el passat recent. Nosaltres creiem que ara podem fer que Mollerussa lideri també una transformació del món local. Hem après que les coses es poden fer d'una altra manera i poder ser un camí a seguir per als altres ajuntaments que també hagin de sortir de situacions de dificultat.
Aquest 22 de maig, tot seran cares noves al capdavant dels tres grups amb representació a l'Ajuntament. Això obre les portes a una etapa molt diferent?
El 23 de maig haurem de continuar treballant amb tothom. Ara mateix ja ho fem: Pere Gatnau (PSC) com a director de la fira, Miquel Martín (ERC) com a responsable de l'àrea econòmica de l'Ajuntament, i jo mateix com a alcalde estem treballant junts ara mateix. Per això, espero que a partir del dia 23 el clima a l'Ajuntament sigui de treball en positiu. És el que necessita Mollerussa.