Política

JOAN RIBÓ

Candidat de Compromís a l'Ajuntament de València

“Negar les qualitats de Rita seria una errada”

L'aspirant confia a traure dos regidors per a la seua formació

Joan Ribó ha tornat a la política activa després d'una retirada temporal voluntària, per intentar trencar el bipartidisme a l'Ajuntament de València. Optimista i confiat, assegura que l'actual alcaldessa, Rita Barberá, no és invencible. La seua aposta: un model de ciutat que combine valencianisme i ecosocialisme.

Qué té la candidatura de Compromís que no tinga la resta de formacions que s'hi presenten?

Primer, una voluntat d'apegar-se al territori, la llengua i la cultura. Nosaltres volem ser gent del País Valencià que treballa pel seu país. I en segon lloc, una voluntat de conjugar els elements tradicionals de l'esquerra amb els elements de la sostenibilitat i ecologia. En resum, una combinació de valencianisme i ecosocialisme.

I de la combinació d'aquests elements, quin model de ciutat en resulta?

Un model de ciutat molt diferent del que tenim, menys pareguda al Caire i més a Copenhaguen, pel que fa al trànsit; una ciutat comprimida per una muralla verda que protegisca l'horta; una ciutat de serveis per a tots i que genere ocupació; una ciutat lliure i creativa i no censurada pel “règim” actual.

I quin paper ocuparà el valencià en consistori?

Serà un paper principal. La primera cosa que farem serà parlar en valencià, cosa que no acostuma a passar ara. Volem fer normal el que en aquests moments no ho és.

S'ha equivocat l'oposició menyspreant els grans esdeveniments?

Crec que hi ha una acumulació innecessària de grans contenidors. Totes les ciutats lluiten per tindre presència al món, perquè no hem d'oblidar que el turisme és el primer element que genera ocupació i, és clar, que s'hi ha de potenciar. Això no obstant, considere que s'han malbaratat recursos innecessàriament en construccions i celebracions, tant per la quantitat com pel seu contingut.

Qué té Rita Barberá que la fa invencible?

D'invencible no n'hi ha ningú. Jo crec que hi ha una sèrie d'elements que expliquen el seu èxit. Té un equip de comunicació potent, un equip de confiança molt treballador i és una persona amb molta intuïció política. Negar les qualitats de l'adversari és la pitjor manera d'enfrontar-se amb ell. I a més, Rita ha sabut sintetitzar la part més dretana de la ciutat...

És que València sembla ser una ciutat totalment bipolaritzada

Efectivament s'han produït comportaments exageradament bipolars. Rita ha fet coses que estan bé,i li ho hem de reconéixer. No s'avança dient que ho ha fet tot malament, la gent no està fava. Rita ha sigut una persona hàbil, però s'ha de criticar molt durament el que ha fet per convertir València en una ciutat antiga en comportaments i casposa. La imatge de la ciutat oberta que pretén vendre no s'adiu a la que veiem als plens.

Què li sobra a València?

Li sobren cotxes en moviment, grans monuments i despeses supèrflues.

I què li falta?

Qualitat de vida per als seus habitants. València és molt bonica per als turistes, però és una ciutat amb molts problemes per als que hi viuen, i que són els que hem de resoldre.

Doncs amb les arques municipals buides, poques coses es poden fer...

Es poden fer a muntó de coses per a estalviar. Servisca d'exemple l'estalvi energètic que aconseguiríem apagant la meitat de les bombetes d'il·luminació pública. Gastem per càpita el doble de kilowatts/hora a l'any que Barcelona. Això és inassumible.

Malgrat haver estat uns anys fora de l'escena política, és el candidat més conegut, després de Barberá. Això li atorga algun avantatge?

És cert, però això no vol dir res. La nostra candidatura no tindrà la mateixa presència al mitjans de comunicació que els grans partits.

Amb tot, és optimista

Sí, em trobe molt a gust i molt fresc. Igual és perquè he estat un temps retirat, cosa que m'ha fet veure les coses amb més tranquil·litat. Acabarem amb el bipartidisme d'aquesta legislatura, ho diuen les enquestes, confiem a traure dos regidors.

Vosté va atribuir a Esquerra Unida (EU), formació de la qual va ser coordinador general durant molts anys, el bipartidisme que ha conformat l'Ajuntament els últims anys.

Sí, va ser una errada monumental per part d'EU no voler concórrer en la candidatura de Compromís a la ciutat. Els fets ho van demostrar.

En 2011 tornen a concórrer per separat. Sembla el mateix escenari de 2007.

No, perquè nosaltres partim d'una situació diferent: som un a coalició i tenim gent molt preparada. A més, no podem oblidar el paper desenvolupat per la coalició a les Corts que ens ha fet més visibles.

La política municipal ha sigut per a vosté un premi de consolació?

Ha sigut una sorpresa perquè jo no pensava tornar a la política. Suposa acostar-se més als problemes reals de la gent i significa haver de baixar de la teoria a la pràctica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El perdó dels descendents d’esclavistes

Londres
Francisco García Lorenzana
Cap de l’oposició a la Roca del Vallès (PSC)

“Hem fet una política útil i de mà estesa des del principi”

La Roca del Vallès
Xavier Juncà
Cap de l’oposició a l’Ajuntament de Camprodon (+Camprodon-ERC-AM)

“Volem un Camprodon que tingui vida tot l’any”

Camprodon
política

Rull convoca un ple de tràmit el 26 sense candidats

barcelona
pròxim orient

Hezbol·là amenaça Israel i Xipre amb lluitar “sense límits” si “s’imposa” una guerra en el Líban

barcelona
unió europea

Els ultraconservadors són ara el tercer grup de l’Eurocambra

barcelona
aràbia saudita

Almenys 550 pelegrins morts per cops de calor a la Meca

barcelona
estat espanyol

El TC anul·la la condemna per prevaricació a Magdalena Álvarez

barcelona
POLÍTICA

Encarregaran un segon peritatge sobre l’espionatge a Viñuales

Tarragona