PERE GATNAU
CAP DE LLISTA DEL PSC A MOLLERUSSA
“Vull liderar una nova etapa de col·laboració a l'Ajuntament”
“El meu primer objectiu és reconstruir les relacions polítiques a l'Ajuntament per poder anar tots a una”
“He fet una llista plena d'independents que han demostrat des del món associatiu que treballen per Mollerussa”
Pere Gatnau Roca, agent d'assegurances de 47 anys, regidor des del 2007 i director del Patronat de Fires de Mollerussa, és el cap de llista del PSC, en substitució de l'exalcaldessa Teresa Ginestà després d'un mandat accidentat que va començar governant el PSC amb ERC, després en solitari i, durant els darrers mesos, els socialistes han passat a l'oposició.
Quina lectura fa del mandat que ara acaba?
Ha estat un mandat amb molta activitat. Hem fet moltes obres, un 47 en total. S'han invertit 15 milions d'euros, la majoria part dels quals, un 85%, provenien de subvencions d'altes administracions. Això demostra que hem fet una tasca de govern positiva, buscant recursos per invertir a la ciutat sense cap cost per a l'Ajuntament davant la disminució de les contribucions especials per obres, que són una font d'ingressos que han caigut en picat per la crisi. Han estat quatre anys de dificultat econòmica per al consistori però hem fet una gestió positiva, ja que tot i aquestes circumstàncies ha estat una de les legislatures en què més coses s'han fet a la ciutat.
Però políticament el govern va entrar en crisi ja en el primer any, amb la sortida d'ERC, i va acabar renunciant a sis mesos d'acabar el mandat.
La situació de minoria ens va portar a una situació de bloqueig per part de l'oposició que es va fer insostenible.
Per què? Hi ha governs que treballen en minoria.
Perquè l'Ajuntament tenia una necessitat imperiosa de liquiditat, va presentar a l'oposició l'autorització d'un crèdit de 4 milions d'euros que permetés pagar als proveïdors però, en dos ocasions, no la van acceptar. En aquesta tessitura, només teníem dues opcions: continuar sis mesos sense fer res, sense atendre els pagaments, o sortir del govern i deixar que s'hi posi l'oposició i que ells executin això. La conclusió és que vam fer bé, ells han entrat, han vist com està la situació i ja estan d'acord que caldrà demanar el crèdit. Per tant, la nostra petició era la correcte i aquell bloqueig no tenia sentit.
Des de l'oposició, vostès donarien suport a aquesta operació?
Ja ho va dir [l'exalcaldessa] Teresa Ginestà en el moment de la renúncia, la nostra posició seria fer una oposició positiva i si ells ho portaven a votació, nosaltres sí que els hi donaríem suport.
Creieu que la ciutadania entendrà la decisió del PSC d'abandonar el govern a sis mesos de les eleccions?
Crec que la percepció del ciutadà està variant. Al principi no s'entenia. Però ara, quan el mateix govern està reconeixent que caldrà demanar el crèdit per començar a sanejar la situació financera, crec que la gent s'està adonant que teníem raó, vam fer el que havíem de fer, no ens van deixar cap altra opció.
Després d'anys de governs de CiU, aquesta era la primera experiència d'un govern d'esquerres a Mollerussa. Per què el pacte amb ERC va durar tan poc?
No sé si el 2007 ERC esperava trobar-se l'Ajuntament millor de com estava. Potser en ser conscients de la situació que havíem heretat i de les dificultats econòmiques que teníem al davant, van decidir marxar. El novembre del 2007, en sis mesos de govern, ja érem tots conscients que l'Ajuntament tenia una situació financera molt complicada. La ciutadania ja sabia que CiU havia fet durant molts anys una gestió molt alegre de la despesa.
Aquest desenllaç dificulta futurs pactes?
Quan Teresa Ginestà em va passar el testimoni de cap de candidatura, ja vaig dir que l'única manera de superar la situació a Mollerussa és anant-hi tots a una. Hem de deixar enrere les picabaralles i apartar l'interès partidista i posar-nos tots a treballar.
S'ha de posar el comptador a zero i refer les relacions entre els grups?
Especialment en aquest moment, sí. Aquest serà, almenys per part meva, l'esperit de la meva campanya. Mollerussa ha de redreçar la situació política i aquest és un projecte que jo vull liderar i comptant-hi amb tothom.
Què proposa fer els pròxims quatre anys?
Tinc cinc objectius bàsics. El primer, reconstruir la relació amb les altres forces polítiques. En segon lloc, continuar la transformació de Mollerussa a través del pla de barris. En tercer lloc, continuar i reforçar els serveis socials. Durant aquest mandat hem posat les bases de polítiques socials que cal consolidar, ajuts al lloguer, l'Edifici Social, banc d'aliments amb la col·laboració d'Ajuntament, Creu Roja i Càritas... Mentre no es rellanci l'economia, hem de donar suport a la gent que ho està passant malament. En quart lloc, hem de treballar la promoció econòmica. El 2007 vam començar en matèria de rellançament econòmic de Mollerussa un projecte que ja vam dir que era de dos legislatures i que passa, entre altres actuacions, per implantar un viver d'empreses per a nous emprenedors i joves que s'incorporen a la vida professional, i una promoció que ens donen les fires i l'activitat cultural de la ciutat. Tenim unes fires que ens aporten sis milions d'euros a l'any, que és el 50% del pressupost municipal, i en plena crisi no només les hem mantingut sinó que n'hem creat de noves i han funcionat molt bé. En cinquè lloc, cal millor la gestió de l'Ajuntament. Demanarem a una assessoria externa que estudiï el funcionament del consistori i ens ajudi a optimitzar els serveis i millorar la qualitat que s'ofereix al ciutadà.
La llista del PSC és molt renovada. Per què?
Dels deu primers llocs a la llista, set són persones independents. He volgut fer una llista on m'acompanyi gent que ha demostrat haver treballat ja en el món associatiu, cultura, esportiu, social, que tinguin tots ells una voluntat demostrada de voler treballar per Mollerussa.