Política

La crispació feta política

Les eleccions es presenten més obertes que mai, amb nou candidatures presentades, i tot apunta que els pactes decidiran qui governa la ciutat, que ha passat els 20.000 habitants. Caldrà superar el clima tens dels últims anys

Roses ha viscut un mandat crispat, amb una relació molt tensa entre els quatre grups del govern i els dos que hi ha a l'oposició. L'actual alcaldessa, Magda Casamitjana (PSC), i el cap de l'oposició i exalcalde, Carles Pàramo (CiU), han mantingut confrontacions públiques sovint en aquests quatre anys i les picabaralles entre els uns i els altres fins i tot han acabat al jutjat. Les tensions s'han centrat en la tramitació del pla urbanístic i ara caldrà veure com es gestiona aquesta situació el pròxim mandat. De moment, ja hi ha qui planteja les eleccions com una confrontació Casamitjana versus Pàramo i qui ho defineix com quin ha de ser el creixement urbanístic de Roses. Mentrestant, algunes noves formacions es defineixen com la solució per posar fi a aquesta crispació.

Els rosincs i rosinques tindran en aquesta ocasió més opcions que mai. Fins a nou candidatures s'enfrontaran en les eleccions del 22 de maig, dues més que en les eleccions del 2007. S'afegeixen a fa quatre anys Plataforma per Catalunya, l'MSR i Ciutadans pel Progrés de Roses. Desapareix la llita dels Verds, que no va aconseguir representació fa quatre anys, i repeteixen els grups amb representació al consistori CiU, el PSC, el PP, ICV i el GIR, que a última hora ha apostat per fer llista tot i que s'havia anunciat que desapareixia i bona part de la llista s'havia integrat a Unió Democràtica. Pel que fa a ERC, no es presenta a aquestes eleccions i ho fa a través Gent per Roses i sota el paraigüa de la marca blanca dels republicans. Així, només tres candidats repeteixen. Són Carles Pàramo (CiU), Magda Casamitjana (PSC) i Joan Esteve Danés (ICV). Al PP, Manel Escobar substituirà Artur Fonolleras, que va morir a mig mandat, i Joan Ortensi serà el candidat pel GIR després que Agustí Donat se n'hagi anat al PSC.

L'increment del nombre de regidors, que passa dels 17 als 21 després que el municipi de Roses hagi superat els 20.000 habitants, i el gran nombre de llistes que es presenten afegeixen incertesa a un panorama polític que apunta al fet que passades les eleccions municipals caldran pactes per formar govern. De moment, sembla que serà complicat repetir el quadripartit que ha governat la ciutat durant els últims anys i que formen el PSC, GIR, ICV i el PP. El motiu és que els alcaldables d'aquestes dues últimes formacions (PP i ICV) ja han dit que no volen repetir un aliança igual. A més, la candidata del PSC i actual alcaldessa ha insinuat també que prefereix governar en solitari. Tot i això, ningú descarta cap pacte a priori a l'espera de com quedi el mapa polític. Caldrà veure el paper de l'aritmètica i la capacitat de crear aliances dels uns i els altres.

El govern que surti haurà d'afrontar alguns temes pendents. El principal serà la falta de places d'aparcament i el projecte per construir un pàrquing subterrani. L'equip actual ha iniciat els tràmits per fer aquest equipament a la plaça Catalunya, davant de l'ajuntament i a primera línia de mar, mentre que l'oposició defensa que es faci al costat del port. La majoria dels candidats s'han posicionat a favor de fer aquest aparcament i, per tant, la polèmica se centrarà en la ubicació i en la necessitat o no de vincular-hi la zona blava. També caldrà veure com es resol el tema de la zona industrial, que està per desenvolupar i que el TSJC ha aturat. Probablement, però, la prioritat a resoldre és l'aplicació de la llei de costes a la urbanització de Santa Margarida. A més, les diverses opcions polítiques també veuen necessari plantejar quin model turístic vol Roses. En tot cas, tots els projectes que calgui fer en el pròxim mandat a Roses estaran condicionats, com a la resta de poblacions catalanes, per la crisi econòmica.

L'entrada a l'escenari electoral de dues formacions xenòfobes, Plataforma per Catalunya (PXC) i el Movimento Social Republicano (MSR), faran entrar en campanya la immigració, tot i que la resta d'opcions no veuen cap problemàtica entorn a aquesta qüestió.L'única formació, a banda d'aquestes dues, que parla de la immigració com un tema prioritari al programa és el PP, que assegura que cal eliminar l'incivisme d'alguns nou vinguts

Un mandat crispat
Els alcaldables confien que la campanya electoral serà tranquil·la i cap creu que els altres partits siguin durs , tot i que el mandat actual ha estat crispat i hi ha hagut discussions importants i sonades entre els grups del govern i els de l'oposició.
LES CLAUS
20.000 habitants.
Roses ha superat aquest topall i per això l'Ajuntament passarà de disset regidors a vint-i-un. Això crea dubtes sobre com es repartiran els vots i a qui beneficia o perjudica l'increment.
Llistes .
Fins a vuit candidatures s'han presentat a les eleccions municipals aquest cop a Roses, una més que fa quatre anys, però n'hi ha moltes de noves que no havien aparegut mai fins ara. Caldrà veure a qui esgarrapen vots les noves formacions i el resultat dels grups ja existents fins ara a l'Ajuntament.
Immigració.
Aquest tema ha entrat en campanya per l'aparició de dues llistes xenòfobes, Plataforma per Catalunya i l'MSR, que segueix les tesis de Le Pen, el partit d'extrema dreta de l'Estat francès.
Magda Casamitjana
PSC
És l'alcaldessa actualment.
Carles Pàramo
CiU
Va ser alcalde de Roses 16 anys.
Manel Escobar
PP
És regidor d'Hisenda de l'Ajuntament
Joan Esteve Danés
ICV
Actualment és regidor de Medi Ambient
Francesc Giner
Gent del Poble
És el primer cop que es presenta.
Cipriano Rastrojo
Ciutadans pel Progrés
Vinculat a C's.
Jaume Casas
Plataforma per Catalunya
Es presenta per primer cop a Roses.
Agustí Pagès
MSR
També es presenta per primer cop.
Cipriano Rastrojo
Ciutadans pel Progrés de Roses
Es presenta per primer cop, també.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.