Política

la canonja

El procés de segregació es converteix en arma electoral

El PSC diu que la seva aportació ha estat decisiva i CiU l'acusa de vendre-ho com un èxit socialista

Fins ara, els canongins votaven el seu alcalde i el de Tarragona, però el dia 22 només escolliran el seu

La Canonja viurà una altra jornada emotiva i especial el dia 22 de maig. Per primera vegada en democràcia, els habitants votaran únicament el seu alcalde, i no faran com fins ara, que també escollien el de Tarragona, el municipi al qual pertanyien, en dues urnes diferents. Des del passat 31 d'octubre, data en què la Canonja es va convertir en el 947è municipi del país de manera oficial, una comissió gestora presidida per l'alcalde Roc Muñoz (PSC) s'ha fet càrrec de l'Ajuntament, en el qual ja s'han celebrat diversos plens. De moment, només hi estan representats el PSC, amb 8 regidors; Convergència i Unió, amb 2, i el Partit Popular, amb 1 edil. Als comicis del dia 22 concorreran els mateixos partits, més Esquerra Republicana. La campanya, però, està resultant atípica, ja que cap dels caps de llista de Tarragona no es desplaçarà per mirar de convèncer els canongins que els facin confiança. “Tots sabem que la simbologia és diferent; però, sincerament, les sensacions són ara les mateixes que durant la campanya de fa quatre anys, perquè t'examines igual davant els teus ciutadans, tot i que ara tan sols hi haurà una urna”, va confessar Muñoz, en un parèntesi en un acte porta per porta.

El PSC, gran favorit

Tot apunta que la llista socialista, liderada un altre cop per Roc Muñoz, reeditarà la majoria absoluta aconseguida el 2007, principalment per la inèrcia positiva que ha comportat la consecució de la independència malgrat que hagi estat una tasca duta a terme per totes les formacions polítiques i gràcies al gran esforç de la societat civil durant molts anys.

L'alcalde va remarcar que s'havia aconseguit entre tots, “però qui més va treballar va ser el Partit dels Socialistes”. A CiU fa setmanes que es critica el missatge “parcial i partidista” que difon Muñoz sobre la segregació. “Va ser gràcies a tots i no només a un partit, com se'ns intenta vendre des del PSC”, va explicar la cap de llista convergent, Misericòrdia Roca. L'alcaldable nacionalista a la Canonja és conscient de la dificultat de desbancar els socialistes del poder, però confia que els números canviïn: “Ara passarem a tenir dos regidors més, i veig que la situació serà diferent de l'actual i, a més, també es podria contemplar un pacte d'unitat, com el que tenim actualment, o també es poden fer sumes en funció dels resultats”. Els altres dos candidats a l'alcaldia del nou municipi seran Jacinto Moreno, en representació del Partit Popular, i Jordi Gené, per Esquerra Republicana, que aspira a obtenir representació a l'Ajuntament per primer cop.

Tarragona perd vots

Una de les moltes conseqüències de la independència de la Canonja respecte de Tarragona és que els candidats de la capital ja no podran disposar dels sufragis procedents de la ja extingida EMD. El partit més perjudicat, a priori, podria ser el PSC, ja que més de 1.300 dels vots obtinguts a les eleccions municipals d'ara fa quatre anys van ser d'electors canongins. Fonts del mateix PSC tarragoní han admès que aquesta xifra pot suposar gairebé un regidor. El cens de la Canonja a les passades eleccions autonòmiques del 28 de novembre de l'any passat va ser de 4.100 persones.

LA XIFRA

4.100
votants
figuren actualment en el cens electoral de la Canonja, els quals perdrà la ciutat de Tarragona.
13
regidors
tindrà l'Ajuntament que es constitueixi el 12 de juny. Fins ara, com a EMD, tan sols 11.

Només cartells locals

Pel que fa a l'efecte visual, una de les principals característiques de la campanya electoral d'enguany és que pels carrers de la Canonja només hi ha penjats cartells dels candidats locals, i no com fins ara, que cohabitaven amb els homòlegs de la capital, Tarragona. La cap de llista de CiU, Misericòrdia Roca, recorda que les agrupacions polítiques de la ciutat sempre han respectat l'assumpte dels cartells: “Els posaven a l'entrada del poble, però no recordo que ho fessin dins, i en les darreres eleccions municipals ja es va fer així”. De fet, en els comicis del 2007 ja s'havia engegat, per bé que tímidament, el procés de segregació, per la qual cosa les sensibilitats ja van ser diferents. Tot i això, ara fa un mes, en una marquesina del servei de transport urbà va aparèixer un cartell amb la cara de Victòria Forns, candidata de CiU a Tarragona, el qual va ser retirat immediatament. Els últims dies també es va veure un cartell del PP amb Alejandro Fernández i, al cap d'unes hores el van treure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.