“Del que estic més orgullós és del suport dels barris”
Creu que en un moment de crisi és important no tenir hipoteques amb cap altre partit perquè això frena la presa de decisions
La seva victòria s'ha basat tant en els barris de la perifèria com en el centre, i això el fa estar molt satisfet
Diu que ara és més important saber què es farà, més que qui ho farà
Ahir, poc després de les vuit del matí, Santi Vila tornava a ser al despatx d'alcalde que ha ocupat en aquests quatre anys i que ocuparà quatre anys més. Ni el fet d'haver obtingut, el dia abans, una majoria absoluta històrica li va fer canviar la rutina. Va llegir els diaris, i això sí, ahir al matí va estar més penjat que mai al telèfon i a les xarxes socials per atendre entrevistes dels mitjans de comunicació i, sobretot, per rebre felicitacions.
En quin moment va veure que podia aconseguir per primer cop la majoria absoluta?
Vam arribar a la campanya convençuts que la majoria era possible perquè les coses que havíem plantejat havien sortit bé: la reforma de l'avinguda Vilallonga, la de la plaça Catalunya... i per tant en allò que podíem haver tingut dificultats vam veure que havia anat bé. També molta gent que no era del nostre espai polític ens deia pel carrer: “Alcalde, això ja ho tens guanyat”. Penso que un dels èxits de la campanya va ser fer veure a la gent que les ciutats que han fet el salt endavant han tingut alcaldes forts, i per tant vam trencar aquest prejudici que hi havia a la ciutat, que s'havia de tenir por d'un govern de majoria”.
Vostè, diumenge, a l'hora de valorar la victoria, va dir que no només els havien votat simpatitzants de CiU, sinó també d'altres partits. A quin espai polític creu que ha tret els vots que li han donat la majoria absoluta?
Una de les coses de les quals em sento més orgullós i més feliç és que s'ha trencat la foto que deia que el centre de la ciutat era convergent i els barris de la perifèria, d'altres partits. Vam arrasar a tots els col·legis, especialment als dels barris de gent més treballadora. Per tant, al centre ens ha continuat anant molt bé, però també hem guanyat, i bé, a barris com ara el Culubret, el Juncària Parc-Bosc, l'Olivar Gran i la Marca de l'Ham. En aquest hi hem guanyat per primer cop en la història. Per tant, això vol dir que hem tingut vots molt transversals: de dretes, d'esquerres, de nouvinguts, de gent d'aquí de tota la vida, i això és el que ens fa estar especialment orgullosos.
I què creu que ha prevalgut més a l'hora d'estirar aquest vot transversal: el projecte de ciutat o el seu carisma personal?
Penso que és una combinació de les dues coses. Sense projecte, la gent no ens donaria el seu suport, i el que també dóna credibilitat és que quan es diu farem això, s'ha acabat fent, i això ens ha donat molta força de cara a la ciutadania. Una altra cosa és que avui dia, en política, les actituds i els valors que es transmeten també són claus, perquè hi ha alcaldes que han fet moltes pedres i s'han estrellat. Per tant, s'ha de trobar l'equilibri just entre la solvència del projecte i, alhora, que es vegi que al darrere hi ha una actitud i uns valors dignes.
Què en pensa, de la nova composició de l'Ajuntament, on han entrat sis partits i la segona força política només té tres regidors?
S'obre un període de transició que, excepte el PP, que en surt reforçat, i la CUP, que s'estrena, les altres forces polítiques hauran d'entrar en la renovació dels seus lideratges, perquè així es desprèn dels resultats.
Diumenge, als simpatitzants de CiU els va dir que governar amb altres partits havia estat molt dur. Tan malament ho ha passat?
És evident que les dinàmiques de governs de coalició i els consistoris molt fragmentats, el que fan és castigar amb temps la presa de decisions, perquè costa molt més arribar a acords, sempre hi ha d'haver contraprestacions a canvi, i penso que, especialment en un context de crisi com l'actual, serà molt important no haver de tenir hipoteques de ningú. Dit això, jo també vull insistir en una cosa, i és que ICV i ERC han tingut una actitud positiva i també formen part de l'èxit de molts dels projectes que vam fer.
Fins a quin punt atribueix la davallada del PSC i ERC, que han governat amb vostè en diferents moments del mandat, als seus caps de llista?
Tots dos són casos diferents. En el cas d'ERC, clarament la marca política els ha perjudicat molt, passen un mal moment, i en el cas del PSC hi ha hagut quatre anys de projecte a la deriva i on tot el socialisme de base catalanista i el socialisme històric de Figueres no se senten representats pels que en aquests moments porten el partit a la ciutat. Ells han de fer la seva reflexió, i penso que se'ls acaba tota una etapa en l'Ajuntament.
Ara que CiU ha recuperat el govern de la Diputació, el seu nom ha sortit com un dels possibles presidents d'aquesta institució. Ho acceptarà?
Al marge del càrrec que jo pugui ocupar, el que és segur que posàrem la Diputació i els consells comarcals al servei de tots els ajuntaments, especialment dels municipis amb més problemes derivats de la crisi, de la immigració, i per tant no s'ha de parlar tant de repartir poder, sinó de quina ha de ser l'agenda de treball dels propers quatre anys, i per tant ja es veurà qui va a cada lloc. Aquesta setmana s'ha de discutir què farem i no qui ho farà?