Política

garraf

El PSC prioritzarà continuar als governs de Sitges i Ribes

La davallada socialista al Garraf no ha impedit que el partit sigui la força més votada als dos municipis

Convergència i Unió es mostra com a “clau de la governabilitat” arreu de la comarca

Amb 13.558 vots, el PSC ha tornat a guanyar les eleccions municipals al Garraf, però ho ha fet amb gairebé 3.700 vots menys que el 2007. CiU, en canvi, es manté com la segona força més votada, i si fa quatre anys la separaven dels socialistes uns 5.600 vots, ara tan sols en són 677.

Aquest apropament de xifres entre les dues forces polítiques obre un ampli ventall de possibilitats de pactes perquè tots dos partits estiguin presents en els governs de cinc dels sis municipis de la comarca. Canyelles n'és l'excepció: sis regidors donen la majoria absoluta a CiU, que ha doblat resultats i té assegurada l'alcaldia.

L'escurçament de distàncies entre CiU i el PSC també es veu representada en el Consell Comarcal: CiU, amb un total de 29 regidors a la comarca (un més que el PSC) obté 10 representants al consell, només un menys que els socialistes, que sumen 28 regidors.

“Estar presents al màxim de governs possibles, sobretot on el PSC ha estat la primera força”, és la prioritat per als socialistes segons el primer secretari de la Federació del PSC de l'Alt Penedès-Garraf, Rafael Roig. Tant a Sitges com a Sant Pere de Ribes, els socialistes són el partit més votat. La candidatura del sitgetà Jordi Baijet ha obtingut set representants (tres menys que en els darrers comicis) i CiU n'ha aconseguit sis (dos més que el 2007). El PSC tem ara la reedició del pacte de govern entre CiU, el PP i NH, un acord que ja va governar Sitges entre el 1995 i el 2003; sense ICV i ERC a l'Ajuntament, dos exsocis de govern dels socialistes, les possibilitats de governar per al PSC es compliquen.

A Sant Pere de Ribes, el PSC de Josep Antoni Blanco baixa dels nou als set regidors i el pacte amb ICV (amb un representant) no li dóna la majoria absoluta per seguir en el govern. CiU-Via, amb cinc regidors, i UM9, amb cinc més, es converteixen així en dues forces més decisives que mai.

“Partim de la base que els quatre anys que vénen seran complicats, haurem de tenir governs forts i això ho podem garantir com a força majoritària”, sosté Rafael Roig, que creu que el partit “ha de treballar totes les possibilitats i trucar al màxim de portes possibles” per mantenir-se en els governs de Sitges i Sant Pere de Ribes.

El president de CDC del Garraf, Francesc Sánchez, mostrava ahir la seva satisfacció pels resultats al Garraf. “CiU és un punt clau en la governabilitat de tots els pobles de la comarca”, va dir ahir en una roda de premsa. Per Sánchez, CiU “és clarament alternativa de govern a Sitges i a Ribes”, i preveu “parlar amb tothom”. Si per al PSC l'empitjorament dels resultats electorals són fruit, en part, de la situació econòmica, CiU explica la davallada socialista amb el fet que el PSC apostés pel tripartit “per fer fora de les institucions” els nacionalistes. “No es pot construir res positiu a la contra”, va dir ahir Sánchez.

LA FRASE

La gent aposta per Convergència i Unió per aportar el canvi que la comarca del Garraf necessita
Francesc Sánchez
President de CDC al Garraf

ERC no obté cap representant

D'aquestes eleccions municipals destaca especialment que Esquerra Republicana de Catalunya hagi quedat fora dels ajuntaments de Vilanova, Sant Pere de Ribes, Sitges, Cubelles i Canyelles; a cadascun dels municipis el partit disposava d'un regidor, que no ha aconseguit revalidar. A Vilanova, Sant Pere de Ribes i Cubelles els republicans formaven part d'un equip de govern liderat, en els tres casos, pel PSC. A Sitges i a Canyelles, ERC tenia una representant a l'oposició. Els darrers quatre anys, el partit també tenia dos representants al Consell Comarcal fruit de les eleccions del 2007.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.