Política

tremp

La irrupció de Rcat complica l'objectiu de CiU i ERC de desbancar el PSC

El regidor de Reagrupament té la clau entre el PSC per una banda i un acord CiU-ERC per l'altra

Els contactes ja han començat de manera informal

El resultat a Tremp ha deixat un panorama polític molt obert. Ahir era molt arriscat apostar per cap fórmula de govern concreta. CiU i ERC-SIP, que compartien l'objectiu de trencar la majoria absoluta del PSC i intentar formar un govern alternatiu, han aconseguit el primer objectiu però no tenen a les seves mans el segon. El PSC s'ha mantingut en primer lloc per davant de CiU amb 90 vots de diferència i això li permet mantenir la iniciativa a l'hora d'intentar formar govern. Les males relacions en el mandat anterior amb ERC-SIP dificulten a priori un pacte d'aquestes dues formacions. Però la baixada d'un regidor d'ERC, que ha guanyat Reagrupament, fan que Víctor Orrit tingui encara una darrera oportunitat de mantenir l'alcaldia, si aconsegueix que el regidor de Rcat, Joan Pascual, li doni suport en la investidura o fins i tot s'incorpori al govern.

Les converses han començat a nivell informal. Hi ha temps fins l'11 de juny, però els partits saben que tampoc no poden badar. El líder de CiU, Joan Ubach, aspira a aconseguir l'alcaldia gràcies a un acord amb ERC-SIP i Rcat, però reconeix que la tasca no serà fàcil. Rcat no va estar d'acord amb la coalició que ERC va muntar amb Solidaritat Independentista del Pallars (militants de SI als quals el partit va desautoritzar l'acord amb ERC) i va presentar-se pel seu compte. Ara caldrà saber si són capaços de coincidir en un mateix govern, o bé si, per acció o omissió, Rcat facilita que el PSC mantingui l'alcaldia: davant d'una possible abstenció de Rcat en la investidura, Ubach no tindria prou amb els vots de CiU i ERC: tot i empatar amb Orrit, el socialista seria investit alcalde en aquest cas per ser el cap de llista de la força més votada. Joan Pascual, de moment, es deixa estimar per uns i altres. L'única capital de comarca que pot retenir el PSC al Pirineu és en joc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.