Hereu farà una oposició ferma i prepararà l'“alternativa”
Descarta la ‘sociovergència' i es mostra refractari a la proposta de Trias de donar el control polític dels districtes a la força que sumi majoria
L'alcalde en funcions serà vigilant de les polítiques socials i dels barris
“Els resultats no ofereixen una situació de desastre, el que ens diuen els ciutadans no és aneu-vos-en a casa, si no, passeu a l'oposició”. Aquesta és la lectura que va fer ahir el primer secretari del PSC de Barcelona, Carles Martí, de la derrota electoral d'Hereu, que va reiterar, més explícitament encara, el que ja havia insinuat diumenge. “Comencem a treballar per servir Barcelona des de l'oposició, una nova etapa amb l'esperança de tornar a ser l'alternativa”, va assegurar l'alcalde en funcions. Hereu descarta la sociovergència i planteja una oposició “responsable” i ferma. “Sumarem esforços per sortir de la crisi”, va assenyalar, però també faran de “garants d'un determinat projecte polític de ciutat”. Hereu pensa vigilar de prop que no es faci “ni un pas enrere” en les “polítiques dedicades als barris”, en “polítiques socials”, o que s'afebleixi l'Ajuntament respecte d'altres institucions”.
El primer fil que el futur alcalde, Xavier Trias, va estendre als socialistes, perquè assumeixin la regidoria dels districtes la força que sumi majoria, no va ser rebuda amb gaire entusiasme. “N'haurem de parlar, però podríem rebutjar-ho”, va afirmar Hereu. La federació socialista va afegir que l'oferiment és un “contrasentit”, i per ara, doncs, no sembla que s'hagin de trobar per aquesta via. Al mateix temps, Hereu va aprofitar per llançar un advertiment a Trias: “Un camí de minoria no és fàcil, això ho sabem nosaltres”.
Hereu no pensa “plegar” ni ningú li ha demanat que ho faci, va subratllar. La perspectiva que té per davant són quatre anys a l'oposició, amb un nou interrogant: serà Hereu el candidat pel 2015? Ahir van refusar entrar en aquest debat.
L'altre front obert del PSC de Barcelona és començar a treballar per al congrés nacional de l'octubre, perquè sigui “un congrés que vagi a fons, sense prejudicis, que no pressuposi el seu final abans de començar”, va dir Martí. Abans de la ponència del congrés, la federació farà “espais de debat informal” amb persones de diferents sectors socials.
Tot i que fonts de la federació demanen sense ambigüitats un relleu profund a la direcció nacional, ahir Martí va declinar manifestar-se en la cursa de noms. Tres setmanes després, la federació farà el seu propi congrés, que haurà de ratificar les línies marcades per aquest mandat.
Amb la mar de fons que envolta aquests dies les relacions entre la direcció nacional i la federació de Barcelona, Hereu i Martí van procurar, de portes enfora, tancar files i donar sensació de normalitat. “L'últim que faré serà repartir culpes”, va dir Hereu.
Sobre els rumors de si alguns membres de la llista plegaran, com ara Joan Trullén, Jordi William Carnes o Rosa Regàs, la federació socialista va tancar, de nou, files. “No s'ha expressat res que porti a moviments”, va afirmar.
Els motius de la derrota
Martí va entonar un mea culpa a l'hora de buscar causes a la històrica derrota del PSC, que ha perdut 48.132 vots respecte al 2007. “Hem tingut errors propis, no hem aconseguit explicitar el perfil de lideratge d'Hereu fins molt al final i hi ha hagut errors en el marc d'una legislatura convulsa”, va argumentar Martí. A això hi va afegir “dificultats genèriques en aquestes eleccions”, la crisi galopant i “la dificultat de connexió amb els electors més joves”. En aquest sentit, el PSC ha detectat un buit notable en els votants de menys de 40 anys: una tendència de pèrdua que comença el 1999, quan la formació inicia una sagnia de vots ininterrompuda fins avui i que s'ha aguditzat en les darreres cites electorals.
Entre els motius del daltabaix també hi situen un parell de missatges –per a qui els vulgui entendre– per demostrar que Hereu ha estat capaç de frenar, en part, l'ensulsiada general socialista que ja venia de les eleccions al Parlament, el mes de novembre passat. Hereu explica: “En un context difícil hem tingut més punts de resistència” que la pèrdua de vots de les eleccions a la Generalitat. “Els socialistes de Barcelona hem emplaçat a polítiques de reactivació econòmica sobre bases sòlides, però els ciutadans no ho han percebut així i s'ha englobat tot en com s'ha afrontat la crisi des del conjunt de Catalunya i Espanya”, va apuntar Martí.
Primera reunió
Hereu va anunciar al matí que farà “un magnífic traspàs de poders” i “amb esperit de cooperació” amb Trias. I de fet, ahir mateix hi va haver una primera reunió entre Trias i Hereu, en què van acordar crear una comissió de traspàs. En aquesta comissió, hi haurà Quim Forn i Sònia Recasens, per CiU, i pel PSC, s'anuncia la presència de Jordi William Carnes, primeres espases que fan pensar que el traspàs de poders no serà un joc de nens. Hereu va assegurar que pensen oferir “una radiografia completa del que es traspassi”, amb “l'orgull”, va puntualitzar, “que es traspassarà una institució en una magnífica situació”.“Qualsevol nou alcalde voldria rebre un ajuntament amb la solvència i rigor que aquest té”, va afirmar Hereu.