Política

vilanova i la geltrú

El PP considera “raonable” un govern de CiU en minoria

procés participat La CUP, que té la clau de la governabilitat, es reunirà amb partits, sindicats i entitats per valorar la situació, i diumenge faran una assemblea

El Partit Popular creu que “l'escenari més raonable” a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú seria un govern en minoria de Convergència i Unió, la mateixa posició que ha defensat des de diumenge a la nit la candidata de la federació. Santi Rodríguez, líder del PP a la capital del Garraf, descarta de moment un pacte amb CiU, perquè no assolirien una majoria absoluta, i considera que és possible que es torni a produir un acord tripartit a la ciutat: el PSC i ICV tindrien de nou el govern municipal amb el suport de la CUP, que es quedaria a l'oposició, malgrat que votaria a favor d'aquest pacte en la investidura.

Amb un escenari tan obert, Santi Rodríguez vaticina que seran quatre anys molt complicats al consistori, ja que, si finalment tira endavant un govern en minoria de CiU, la governabilitat seria molt difícil: “Amb 16 regidors a l'oposició, i amb uns grups municipals del PSC i ICV que han estat governant la ciutat durant 12 anys, serà tot molt complicat”, comenta Santi Rodríguez.

Tanda de la CUP

El PP no es planteja l'escenari d'un pacte amb CiU a Vilanova i la Geltrú, però aquesta setmana es trobaran amb CiU i el PSC per parlar del nou mapa polític de la ciutat. I els que també han acordat cita amb les dues formacions majoritàries són els membres de la CUP, que tenen la clau de la governabilitat al municipi. La Candidatura d'Unitat Popular es va reunir ahir a la nit amb CiU i faran el mateix avui amb el PSC. De moment, tenen clar que l'únic que faran en aquesta primera tanda de contactes és valorar la situació i que en cap moment prendran una decisió: “Durant aquests dies ens reunirem amb partits polítics, també amb els que no van obtenir representació municipal (ERC i EUiA), amb sindicats i entitats amb les quals hem treballat aquests anys per fer una anàlisi de la situació”. Quim Arrufat, alcaldable de la CUP, ha explicat que han convocat per diumenge a les sis de la tarda al centre cívic de la Geltrú una assemblea oberta a tots els votants per copsar la seva opinió i començar a decidir quina serà la seva actuació final en el ple. Entre els factors que analitzaran hi ha el fet que la llista més votada ho ha estat per ben poc i que si a l'Ajuntament hi ha dos blocs diferenciats: CiU amb 9 regidors, per una banda, i PSC-ICV amb 10 regidors, el proper mandat serà molt més participatiu: “Qualsevol govern que surti serà en minoria, estarà obligat a parlar i negociar les decisions més importants, una situació que considerem positiva. Tenim voluntat de ser una oposició constructiva”.

LES FRASES

La llista més votada ho és per molt poc, per això no entenem l'eufòria que hi ha a CiU
Quim Arrufat
alcaldable de la CUP a Vilanova i la Geltrú
Un pacte de govern amb CiU no és un escenari que estudiem ara mateix
Santi Rodríguez
alcaldable del partit popular a vilanova i la geltrú

Satisfacció a la CUP i el PP pels tres regidors

Després de les celebracions, el PP i la CUP van valorar ahir l'increment de la seva representació. Santi Rodríguez destaca que el PP es consolida com a tercera força política a la ciutat amb els millors resultats de la seva història en unes eleccions municipals. A més, valora positivament el fet d'haver retallat la diferència que acostuma a haver-hi entre les dades locals i la mitjana catalana: “Hi ha un canvi de cicle al partit, tenim gent jove, més representació municipal i això significa un creixement del partit a la ciutat”.

Des de la CUP, la formació que ha sortit més reforçada d'aquests comicis, consideren que “no només és una satisfacció, sinó que valorem els vots doblement pel fet que s'ha optat per un projecte nascut, format i construït a Vilanova, fora de marques i aparells estatals o nacionals, que mostra confiança en la pròpia gent”. La CUP ha lamentat la desaparició d'ERC de la corporació i l'elevada abstenció i el fort increment del vot en blanc que s'ha produït.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.