Política

Majoria a tres de cada quatre

el pastís

En 136 dels 184 municipis de la demarcació, un 74%, el guanyador ha obtingut majoria absoluta i, per tant, ja saben qui els governarà

Pactes a banda, CiU ja té 84 alcaldies assegurades; el PSC, 28 més, i ERC, 19

Un total de 136 municipis de la demarcació de Tarragona –un 74% dels 184 que hi ha, tres de cada quatre– ja coneixen qui serà el seu alcalde. Es tracta de tots aquells on la llista guanyadora en les eleccions de diumenge passat hi ha obtingut majoria absoluta, i per tant no li caldrà pactar amb cap altra força per garantir-se el govern. CiU s'endú de llarg la grossa i s'ha assegurat ja 84 alcaldies (vegeu el gràfic), gairebé la meitat de les que hi havia en joc. Però és que, a més, la federació ha guanyat en 21 ajuntaments més amb majoria relativa. El PSC, en canvi, només té 28 alcaldies assegurades, i en 13 municipis haurà de pactar amb algú per assegurar-se-la, o governar en minoria. ERC, amb 19 alcaldies segures i 6 majories relatives més, és la tercera d'un rànquing on la resta de forces sumen tot just una majoria absoluta (la FIC a Pira, ICV a Senan, Les Piles pel Futur, Independents per Conesa i l'agrupació d'electors Units per Masllorenç).

Una proporció semblant segueixen les regidories obtingudes per cada grup: CiU, amb 782, en guanya un centenar respecte al 2007; CiU, amb 413, en perd una cinquantena, i ERC, amb 244, també se'n deixa 34. El PP, en canvi, obté 86 edils, 28 més, i la FIC resisteix com a cinquena força municipalista amb 43 regidors, 13 menys que el 2007, per davant d'ICV, que manté els 37 que tenia. SI, amb 10 regidors, PxC, amb 9, Unió Municipal de Catalunya –la marca dels escindits d'UDC–, amb 6, i la CUP, amb cinc, completen els deu primers llocs.

El pitjor resultat en molts anys de PSC, ICV i ERC

L'anàlisi dels resultats de les sis principals forces polítiques municipalistes al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre en les eleccions de la darrera dècada deixa alguns fets remarcables (vegeu el gràfic de sota). El 24,35% de vots que ha rebut el PSC és el seu pitjor resultat en unes municipals des del 1995, quan va obtenir el 24,13%. Això sí, recupera més de sis punts respecte a les eleccions del novembre, quan va tocar fons (just després del gairebé 45% de vots de les generals del 2008, el millor resultat de la seva història). Els de CiU, en canvi, són els millors resultats en unes municipals des del 1999, quan van ser encara quatre punts superiors al 33% d'ara. La trajectòria convergent és molt regular en les municipals, i són les generals el seu punt feble encara. Ni que sigui per una trentena de vots –sumant-hi els de Creixell que oficialment estan en dubte–, el PP passa a ERC, per una centèsima, com a tercera força en nombre de sufragis, que no ostentava des del 1999 en unes municipals. Els republicans perden 2 punts respecte al 2007 i, si bé en recuperen gairebé 3 respecte de la patacada del novembre, obtenen els pitjors resultats dels darrers dotze anys en unes municipals. ICV, amb un vot força fidel, es manté en la línia del 4,1%, i si bé no perd regidories i torna a entrar a Tarragona, obté el seu pitjor resultat, en percentatge de vots, des del 1987, quan havien rebut el 2,35%. L'1,84% que rep la FIC també és el pitjor resultat des del 1995 (el 1991 havia nascut com a Unic només a la Conca), lluny del 6,36% obtingut aquell any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona